Лајковац обележио значајне датуме

У реновираној сали Културног центра „Хаџи Рувим“ одржана је свечана академија поводом Дана општине (16. септембар), Дана железничара (15. септембар) и Дана ослобођења у Другом светском рату (17. септембар).

Овом приликом уручена су признања појединцима који су у претходних годину дана допринели напретку и промоцији Лајковца. Плакете и пригодне поклоне добили су: Милан Мишковић, директор РБ „Колубара“, за допринос привредном развоју Лајковца; Удружење грађана „Моја Боговађа“ за изузетан хуманитарни рад и Момчило Александрић, студент докторских студија у САД, за изузетан успех у области класичне музике и промоцију Лајковца у Србији и свету. Увећаним јунским стипендијама за око 35.000 динара награђена су четири најбоља студента: Александра Кнежевић, Петар Гроздановић, Драгана Павловић и Ива Јовичић.

Званицама се обратио председник општине Андрија Живковић, подсећајући на два јубилеја: стогодишњицу изградње нове железничке пруге за јавни саобраћај на релацији Лајковац-Горњи Милановац-Чачак и 110 година од проласка првог воза кроз Лајковац. Од тада до данас Лајковац је важан саобраћајни чвор.

-Са сигурношћу могу да кажем да су грађани општине Лајковац изабрали прави пут. О томе сведоче бројни инфраструктурни пројекти, побољшани услови живота наших грађана, бројни успеси наше деце. Можете се и сами уверити да овогодишњи Дан општине обележавамо у лепшем Лајковцу, који из године у годину постаје место квалитетнијег и угоднијег живота за наше грађане. Стога желим да овај празник протекне у знаку новоизграђеног објекта ПУ „Лептирић“, који ће наредних дана  удомити лајковачке малиштане, што је тренутно најбољи показатељ успешног рада наше Општине у протеклих годину дана. Очекујемо да оваквих дана у Лајковцу буде још до краја године, када се приведу крају радови на изградњи базена, започне уређење партерног простора испред зграде општине, изградња модерне зелене пијаце, парка, наставак изградње водоводне мреже за Јабучје, Придворицу, Стрмово, наставак уређења корита реке Колубаре, постројења за пречишћавање отпадних вода. Свакодневним напорима настојимо да Лајковац постане значајан привредни и културни центар, да остане град са добрим и гостољубивим људима, да вратимо сјај нашим селима и сачувамо предивну природу, у којој наши грађани и грађани суседних општина могу пронаћи оно што је данас веома тешко сачувати, а то је душевни мир. Осавремењена железничка пруга неће више бити једини пут који нас, кроз Лајковац, води до Црне Горе.  Од Београда до Јужног Јадрана ће водити Коридор 11, пут који ни овога пута није заобишао наш Лајковац. У томе видимо и наду за светлију и лепшу будућност, а ту ћемо, као и пре сто година, увек бити да дочекамо, угостимо и испратимо путнике. Зато, срећни вам били сви путеви који вас доводе у Лајковац и кроз њега пролазе!

У културно-уметничком програму учествовао је музички трио „Аморозо“, који чине професорке Музичке школе „Живорад Грбић“ из Ваљева, лајковачки хор „Хаџи Рувим“ под управом мр Уроша Степановића и ученици Средње школе „17. септембар“ из Лајковца под менторством професорке српског језика и књижевности Весне Мићић. Чланови литерарне, рецитаторске и беседничке секције ове школе интерпретирали су одломке из дела славног суграђанина Радована Белог Марковића и беседили „Оду српском селу“. Академији су присуствовали начелник Колубарског управног округа Горан Миливојевић, представници Града Ваљева и суседних општина, Електропривреде Србије, РБ Колубара, републичких и општинских јавних предузећа и установа.

Општина Лајковац је синоћ суграђанима поклонила позоришну представу „Савршени крој“ Владимира Ђурђевића, у којој играју познати српски глумци Драган Петровић Пеле и Слободан Бода Нинковић.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *