Крос у Лазаревцу – кроз маглу до истине

Да ли су деца у Лазаревцу заиста била изложена опасности, када су у четвртак учествовала на кросу, питање је које је у протеклих неколико дана узнемирило читаву јавност, а пре свега родитеље и наставнике у овој општини.

Чињеница је да је тог четвртка 28. октобра био сунчан и ведар дан, али исто тако стоји податак да је Београд у последњем периоду међу најзагађенијим градовима на свету, те је стога и Лазаревац у неславном врху по загађености.

„Лазаревачки ђаци трчали крос по загађеном ваздуху и масовно се потровали“ наслов је који је освануо у медијима, док у тексту сведоче мајке чија су деца имала здравствених проблема након учешћа на кросу.

На мети јавности су се нашли просветни радници, који, како сами кажу, никада нису добили упутства да проверавају ниво загађености ваздуха.

Информацију о тровању ученика прва је јавно на друштвеним мрежама демантовала Градска општина Лазаревац.

Градска општина Града Београда Лазаревац жели да демантује портале Nova.rs portal и Direktno.rs који су јуче објавили апсолутно нетачну информацију у вези са наводним тровањем ученика ОШ „Дуле Караклајић“, као и из две средње школе наше општине, због загађења ваздуха.

У Дому здравља на поменути дан (28. октобра) није било ниједног јединог случаја примљеног ученика због тровања загађеним ваздухом, нити поменуте школе владају сличним информацијама.

Тог дана била је једна мања физичка повреда једног од ученика коју је задобио на часу физичког васпитања, али не и случаја тровања“

 Директрка Гиманзије у Лазаревцу Јасна Марковић рекла је да је тог дана на атлетској стази одржан крос свих лазаревачких средњошколаца.

„Као и сваке године заказали су га и организовали професори физичког васпитања две средње школе, Техничке школе Колубара и Гимназије у Лазаревцу, јер је то активност у њиховом плану и програму рада који прописује Министарство и постоји деценијама уназад. Ко из здравствених разлога није могао да трчи, није ни трчао. Ко је хтео да се прошета на стази, прошетао се. На кросу је била присутна екипа Дома здравља. Нико од наших гимназијалаца им се није обратио за помоћ и то су ми потврдили пошто сам испратила трчање ученика. Ако стручњаци за здравље становништва мисле да је крос штетан за ученике, треба да нас обавесте о томе и неће га бити“, објаснила је она, додајући да се нико од родитеља ученика Гиманзије није обратио због здравствених проблема деце некаон кроса.

Да није било ученика који су се жалили на зравствене тегобе рекао је и професор физичког васпитања у Техничкој школи „Колубара“ Иван Бошковић.

„Ниво загађења никада раније није провераван, а крос је предвиђен планом и програмом министарства. Тог дана је било лепо и сунчано време“, рекао је он.

Урош Петровић, наставник физичког у ОШ „Дуле Караклајић“ истакао је да се нико од деце није жалио на било какве тегобе после кроса. „Сви учесници кроса који су стартовали успешно су и завршили трку“, рекао је он.

Поставља се питање чија је надлежност и обавеза да свакодневно проверава ниво загађења ваздуха и у складу са тим одређује активности деце, а тиме и план и програм у школама и вртићима. Деца у Лазаревцу, а нарочито у појединим његовим деловима, загађен ваздух удишу од рођења, о чему смо, уз сведочење стручњака и лекара већ писали, што је свакао већ деценијама уназад одговорност свиих одраслих грађана ове општине  и шире, а пре свега надлежних институција.  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *