Како препознати разлику у симптомима Ковид-19 и алергије? (ВИДЕО)

Током летњег периода пулмологу се најчешће јављају пацијенти који имају реакцију на амброзију, а неретко се дешава и да Ковид-19 помешају са алергијом.

Главна разлика је у томе што је коронавирус праћен повишеном температуром, док код алергијских реакција температуре нема. Основни симптоми код алергија су свраб очију, носа и ушију, кијање, док се болови у мишићима јављају искључиво код пацијента који су заражени коронавирусом,  каже пулмолог др Александра Спасојевић из Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“.

Она истиче да је све мањи број пацијената који имају тешке респираторне инфекције изазване вирусом Ковид-19 и додаје да су упале плућа код заражених коронавирусом најчешће обостране и масивне, али да упале плућа које се развијају тако брзо током своје читаве каријере није видела. Симптоми могу бити различити, од тежих компликација, до лакше клиничке слике попут цурења носа, температуре од 37,3 која траје пар дана или губитак чула укуса и мириса.

Наша саговорница објашњава зашто тестови могу да дају погрешну дијагнозу: „ПЦР тест често може да буде негативан зато што се вирус, који кратко борави у горњим дисајним путевима, спусти на плућа, па га у неком каснијем периоду не можемо наћи у носу. Тест на антитела такође може и не мора бити позитиван. Ако је особа у акутној фази она ће имати брзи тест на антитела и ИГМ позитиван, а касније одређен број пацијената развијају ИГГ антитела на Ковид-19. После неког времена, пацијенти за које са сигурношћу знамо да су били заражени могу чак и та трајна ИГГ антитела да изгубе“.

Како не би дошло до тога да пацијенти током зиме добију грип, а потом Ковид-19 и тако додатно угрозе свој организам, др Спасојевић апелује на грађане да се ове године обавезно вакцинишу против грипа, чак и они који не спадају у ризичну групу.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *