Изложба говеда сименталске расе у Лајковцу

Регионална изложба говеда сименталске расе одржаће се у Лајковцу традиционално на Крстовдан, у петак 27. септембра. У Каталог 38. изложбе уписано је 106 најбољих грла од 30 колубарских сточара, из свих општина Колубарског округа. Оцењивање грла почиње у 10.30 часова, свечано отварање изложбе планирано је за 12.30, уз забавни програм, након чега ће уследити проглашење победника и додела награда. Лајковачка изложба сименталаца једина је у Србији која се без прекида одржава тако дуго.

На изложби се оцењују грла у три категорије: јунице, првотелке и краве. Новчане и робне награде следују за шампионке и три пратиље у свакој конкуренцији, за апсолутну шампионку, за најбољу колекцију грла, најбољег сточара из лајковачке општине итд. За сваког излагача обезбеђено је покриће трошкова које износи 5.000 динара по грлу. Укупан фонд који је Општина Лајковац обезбедила за трошкове и награде износи око 1,3 милиона. Центар за пољопривреду, уз помоћ донатора, спонзора и сопствених извора, обезбедио је преостала средства. Ове године све награде су повећане за 2.000 до 5.000, тако да ће нпр. власнику шампионке изложбе припасти 35.000 динара.

И ове године ће се на свечаном отварању појавити скоро 20 деце из породица лајковачких сточара, а очекује се да ће бар део њих наставити бављење породичним послом. Од 30 излагача њих 10 је из Лајковца, са 40 грла, што је знатно више него прошле године. Осим традиционалне изложбе, разлог за овакав позитиван помак јесу и аграрне субвенције Општине Лајковац и Владе Србије. И на републичку изложбу почетком октобра ићи ће најбоље оцењена грла из Лајковца, што је све подстицај Општине, као генералног покровитеља, за јачи развој сточарства на својој територији.

Генерални покровитељ 37. изложбе је Општина Лајковац, а организатори Општинска управа Лајковац, Центар за пољопривреду Лајковац, Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубара“ Лајковац и Централно удружење одгајивача говеда сименталске расе.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *