Храм Светог великомученика Димитрија прославио храмовну славу – Митровдан

У петак, 8. новембра 2019. године, када Црква прославља светог великомученика Димитрија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је архијерејску Литургију у Лазаревцу, поводом храмовне славе.

Епископу су саслуживали монаси и свештеници колубарско-посавског намесништва. За благољепије сабрања био је задужен хор “Свети Димитрије”, предвођен диригентском палицом протонамесника Владимира Стојковића.

Литургији је присуствовала Његова Екселенција, амбасадор Кубе у Србији господин Густав Тристо Дел Тодо, представник Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама господин Бранко Борић, као и представници јавног и културног живота лазаревачке општине. Овом приликом, Владика Јован је следујући древној хришћанској пракси, у оквиру литургијског сабрања крстио малог Николу, сина свештеника Владе Димитријевића и његове супруге Наташе.

Обраћајући се верницима који су се у великом броју окупили да прославе патрона лазаревачке светиње, шумадијски Првојерах је подсетио на чуда која се и данас дешавају пред моштима светог великомученика Димитрија. “Он је својим животом запечатио своју веру и љубав према Богу. Живот у духу љубави је њему био изнад свега овоземаљског. Угледајући се на мученике пре њега, он је знао је да је одлазак из овог живота уствари улазак у вечни живот, у починак и славу Божију. У јединству Христовог тела смрт губи моћ. За човека који живи у Христу нема умирања. Нека нам свети великомученик Димитрије помогне својим светим и чудотворним молитвама у свим немоћима и слабостим које носимо у себи. Нека свети великомученик Димитрије помогне и малом Николи који се данас крстио, да остане у духу православне веру коју је данас примио и да га Господ препозна по мирису мира којим је данас помазан.”, поручио је Владика Јован.

На крају сабрања владика Јован преломио је славски колач са овогодишњим свечарима госпођом Бранком Петровић и госпођом Олгом Пауновић. Затим је уследила трпеза љубави припремљена трудом и љубављу братства лазаревачког храма и верног народа. Пригодним уметничким програмом представили су се учесници пројекта “Веродар”, изводећи нумере са истоименог албума.

извор:
http://www.eparhija-sumadijska.org.rs/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *