Гимназија у Лазаревцу спремна за упис нових ученика (ВИДЕО)

Природно-математички смер Гимназије у Лазаревцу и ове године моћи ће да упише 60 ученика који ће бити распоређени у два одељења, док ће на језички смер бити уписано 90 ученика распоређена у три одељења.

Професорка математике Душанка Бјековић истиче да се понекад деси да ученици не процене добро своја интересовања, па погреше при одабиру смера, али да постоји могућност да се пређе на други смер. Ипак, предмети се не разликују много од оних у основној школи, што представља олакшање, али ученици ће се по први пут сусрести са латинским језиком, психологијом, филозофијом, социологијом и уставом и правом грађана. Од кад је почела реформа гимназије, пре две године, уведени су и изборни предмети, који се такође оцењују и улазе у просек.

Гимназија у Лазаревцу до сада је на бројним такмичењима освајала одличне резултате, а матуранти добро пролазе и при упису на факултет. „Разредне старешине на крају направе систематизацију и виде шта је ко од њихових ученика уписао. Водимо статистику, тако да смо презадовољни. Приметили смо да око три четвртине ученика упише жељени факултет, а једна четвртина упише другу жељу или буду уписани као самофинансирајући студенти. Врло ретко се дешава да неко са природно-математичком смера остане неуписан“, објашњава Бјековић.

Гимназија у Лазаревцу имала је план да у септембру отвори једно рачунарско одељење, међутим анкетом је установљено да нема довољан број заинтересованих, али је могуће је да ће ова идеја заживети у некој од наредних година.

Гимназијалци су недавно освојили друго место на конкурсу Европског дневника, о чему више можете сазнати овде.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *