Превенција од крпеља најважнија за кућне љубимце (ВИДЕО)

Сезона крпеља увелико је почела, што представља ризик како за људе, тако и за кућне љубимце.

Превенција је свакако најбитнија, а из Ветеринарске амбуланте „Пет вет“ поручују да је псе и мачке најбоље држати подаље од високе траве, прегледати их после сваке шетње, док најадекватнију заштиту дају препарати против спољних паразита.

Ветеринар Милош Стевановић објашњава да нови препарати осим што штите од бува и крпеља, штите и од срчаног црва, који је у протеклих неколико година све учесталији. „Лекови који се стављају против паразита имају различит рок трајања, од једног до три месеца. Спот-он препаратима који се стављају на врат пса смањује се дејство уколико се животиња често купа или кваси. Добре су таблете које имају шири спектар дејства, добро су се показале и огрлице. Сада крећу комарци, па треба размишљати и о њима. Постоје посебни препарати против комараца, бува или крпеља, као и неки који обједињују све, али о томе се увек можете распитати у нашој амбуланти и апотеци“, каже Стевановић.

Крпељи и комарци су активни од пролећа до касно у јесен, али због измењених временских прилика они се јављају и раније, тако да не чуди што је већ 1. фебруара Ветеринарска амбуланта „Пет вет“ имала случај крпељске грознице код пса из Уба. Знак за узбуну је повишена температура, анемија, брзо замарање, одбијање хране, невесело понашање, тамна мокраћа и црвенило око места уједа.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *