Формирање основне одгајивачке организације из области пчеларства у Лазаревцу

У склопу пројекта Формирање основне одгајивачке организације из области пчеларства, у просторијама општине Лазаревац одржан је радни састанак. Председник Општине Бојан Стевић заједно са чланом Већа ГО Лазаревац Ненадом Бачанцем угостили су представнике Задруге „Queen bee“ госте из Аустрије, Словеније и Немачке, који се дуги низ година баве производњом матица, те професора Пољопривредног факултета Небојшу Недића. Циљ пројекта је заштита медоносних пчела, повећање произведених количина меда у Србији те узгој оваквих матица.

“Овај пројекат биће покренут прво у Лазаревцу и општина ће се и даље трудити да својим пчеларима пружи максималну подршку, а корист од овог пројекта имаће сви пчелари на територији Србије. Овај пројекат, поред увоза пчелињих матица са пореклом, у великом мери директно би требало да побољша и количине производеног меда по кошници”, навео је предеседник Стевић.

Идејни творац пројекта је директор задрухе „Квин Би“ Радомир Бабовић. Осим што се захвалио представницима ГО Лазаревац који су имали слуха за овај пословни потез, он је истакао како им је у реализацији помогао мајстор пчеларства из Аустрије Антон Реберник.

Професор Пољопривредног факултета Небојша Недић указао је како ће се реализација овог пројекта вишеструко исплатити.

Новом техником намерава се подстаћи да пчеле из лазаревачких, али и кошница из остатка Србије дају више меда, а од тога ће, закључују ангажовани на пројекту, користи имати сви.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *