Државна церемонија 105. годишњице Колубарске битке

Државна церемонија поводом обележавња 105. годишњице Колубарске битке, у организацији Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са општином Лазаревац одржана је данас, 15. децембра, на дан када је 1914. ослобођењем Београда у Првом светском рату, завршена Колубарска битка.

Након парастоса и церемоније полагања венаца и одавања почасти у крипти Храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу где су похрањене кости 40 хиљада српских и аустроугарских војника, уследио је пригодан уметнички програм и протоколарна обраћања.

Церемонију је предводио државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, осим њега венце су положиле делегације Министарства одбране и Војске Србије, председник Градске општине Лазаревац Бојан Синђелић, представници амбасада Аустрије, Мађарске, Чешке и Словачке у Републици Србији, бројних општина, невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и други.

Обраћајући се присутнима Антић је рекао да је после славне победе на Церу, Колубарска битка симбол јединства српског народа. „Ми смо крвљу залили ову територију и ослободили је са својим народом и својом војском. 1914. година је симбол и жеља једног народа да опстане, да преживи и да се одбрани, а да при том, не желећи ниша туђе, брани само своје“.

Председник општине Лазаревац Бојан Синђелић, подсећајући на историјске чињенице, истакао јединство и заједништво свих слојева друштва, који су под маестралним вођством војводе Мишића извојевали победу и слободу.

“Драги Лазаревчани, морамо учинити све што је у нашој моћи да велике жртве за слободу наших предака не би биле заборављене. Наша обавеза, када је реч о Колубарској бици је и највећа јер се на територији наше општине налази најзначајнији споменик овог јунаштва. Неопходно је да предузмемо све, како би генерације наше деце знале историјску, духовну, али надасве људску вредност поступака наших предака, јер са овим сазнањем уздигнуте главе могу корачати у будућност“, рекао је Синђелић.

105. годишица Колубарске битке обележена је и полагањем венаца и одавањем државних и војних почасти код Споменика српском ратнику, на платоу испре лазаревачке библиотеке.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *