Девети Фестивал српских вина окупио љубитеље „пића богова“

Преко 70 излагача представило jе своје производе, а по први пут уопште, изложено је и вино Манастира Хиландар.

Ово је једна од најлепших винских манифестација у земљи и ове године одржана је по девети пут. Идеја о оснивању Фестивала потекла је од Радослава Чворовића, са циљем да подигне винску културу Лазаревчана, а прерасла је у велику и значајну манифестацију.

Фестивал, који је ове године одrжан на новој локацији, у новој хали СРЦ „Колубара“, отворио је Министар управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

 „Веома је похвално када јединице локалне самоуправе препознају потенцијале своје средине и када имамо ситуацију да општина Лазаревац практично суфинансаира са 80 посто оне који почињу са производњом, Министарство пољопривреде такође опредељује субвенције, Град Београд помаже одржавање засада и наводњавање, општина помаже у набавци машина, тако да све то скупа јесте добар показатељ како можемо помоћи ономе што јесте потецијал читаве Србије“, рекао је Ружић.

Гост Фестивала, његово Преосвештенство, Владика шумадијски господин Јован, упутио је честитке организаторима и идејним творцима манифестације уз речи благопслова, а  присутним посетиоцима обратио се и председник ГО Лазарефвац Бојан Синђелић.

„Потрудићемо се да наредне године 10. јубиларни Фестивал вина организујемо да буде  још бољи од овога данас, а овај је свакако бољи од оног претходне године.  Од одржавања првог сајма догодило се много тога. Отвориле су се нове винарије, неколико подрума вина, тако да вино полако улази у традицију Лазареца“, рекао је Синћелић. 

Он је овом приликом подсетио на квалитет вина са територије наше општине, као и на запажене резултате наших винара и истакао да ће општина и даље помагати лазаревачке винаре и виноградаре.

 И ове године представио се велики број винарија са својим етикетама, из читаве Србије а наравно, више као домаћини, него као гости, своја вина понудили су и домаћи винари са територије лазаревачке општине.

Од  ове године, ТО ГО Лазаревац  у своју понуду сувенира увела је и „Фестивалску винску чашу“, а Градска библиотека Димитије Туцовић и овога пута организовала је књижевни Конкурс “Вино је поезија у чаши“.

На конкурс је пристигло 38 радова које је послало 14 песника. Жири у саставу Остоја Продановић, Карло Астрахан и Љиљана Пакић прогласио је победнике. Прво место освојио је Предраг Патијаревић из Лазаревца за песму “Ноћ јефтиног вина”, друго место освојио је Драган Марковић из Костајника за песму „Језик вински“ и треће место освојила је Љупка Вујичић из Лазаревца за песму “Ноћ као вино”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *