Депониjа у центру Лазаревца

Уз северну магистралу налази се нова, у потпуности насељена зграда, чиjи станари са своjих тераса гледаjу право у ову депониjу смећа, корова и непокошене траве. А простор jе више него погодан да ту буду спортски терени, парк, или бар само уређена стаза за пешаке коjом би деца, коjе има много у овоj згради, могли да иду у школу, без потребе да излазе на улицу.

 

Ово земљиште стоjи овако већ 30 година. jсто толико гимназиjалци нису имали школско двориште. Нешто краће, тенисери више никада нису видели лоптицу коjа им jе случаjно изашла ван терена. А станари зграде коjа jе изграђена пре неколико година из своjих станова имаjу прилику да удишу ову хорор депониjу, коjа квари лепу слику коjа се види са петог спрата ове зграде. “Поприлично смо високо, па имамо поглед и на атлетску стазу и на терене и школе. Увек jе све пуно људи и деце. А иза зграде изгледа као после неке природне катастрофе. Ниjе ми jасно зашто jе оваj део остао неискоришћен.”, речи су jедног станара ове зграде.

 

Простор jе остао неискоришћен из разлога познатих само општинским властима коjе су се смењивале. Недостатак новца, инетересовања или политичке воље. Ово земљиште jе у власништву општине од почетка осамдесетих.

 

Међутим, 2003. године требало jе да крене поступак враћања земљишта бившим власницима. То ниjе спроведено у дело због разних законских зачкољица, коjе су недавно биле близу решавања, али онда jе ипак морало да се сачека доношење Плана детаљне регулациjе центра Лазаревца.

План jе донет и сада остаjе да крену поступци враћања коjи могу да траjу и неколико година. Ако стари власници буду добили парцеле назад, требаће времена да они ураде нешто са њима или да их продаjу. А можда земљиште остане у власништву општине. Тридесет година jе било, па ниjе искоришћено, зашто би се сада таj тренд променио?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *