Црвени крст Лазаревац промовише хумане вредности

Током протекле године три волонтерке Црвеног крста Лазаревац похађале су обуку у оквиру програма „Промоција хуманих вредности“, а потом су своје знање пренеле осталим волонтерима на предавању које је одржано у Центру за културу Лазаревац.

Циљна група су деца узраста од 7 до 14 година, а теме програма су толеранција, лични и културни идентитет, поштовање разлика, дечја права, превенција дискриминације и стигматизације, родна равноправност, ненасилна комуникација и превенција насиља путем електронских медија.

План је да се у наредном периоду одржи низ обука у школама где ће се, кроз бројне радионице и игре, ученицима приближити проблеми са којима се њихови вршњаци суочавају, рекла је волонтерка Хелена Орловић.  

Најчешћи облик вршњачког насиља које се среће у лазаревачким школама је изопштавање појединаца и овај проблем није лако решив, већ је потребна толеранција и колективно мењање свести, истакла је волонтерка Јефимија Вујошевић.

„Свако дете има своја права, али и своје обавезе. На предавањима смо научили како да препознамо вршњачко насиље, али и како да одреагујемо уколико постоји насиље у породици“, објашњава млађа волонтерка Ивона Максимовић.

Програм „Промоција хуманих вредности“ у Лазаревцу је реализован по први пут, а крајњи корисници биће деца и млади који припадају мањинским групама, са посебним нагласком на популацију ромске националне мањине и децу са сметњама у развоју.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *