Бесплатни скрининг на карцином дебелог црева у Дому здравља у Лазаревцу

У оквиру националне кампање превенције карцинома дебелог црева, у дому здравља “Др Ђорђе Ковачевић” спроводи се организовани бесплатни скрининг на колоректални карцином.

На организовани скрининг позивају се све особе оба пола, старости између 50 и 74 године живота, без знакова и симптома малигне болести колоректума.

Све особе које желе да ураде скрининг, потребно је да се јаве свом изабраном лекару, како у Дому здравља у Лазаревцу, тако и у амбулантама на терену, који ће их упутити у лабораторију ради ФОБ теста. 

Скрининг се спроводи у оквиру националне кампање превенције колоректалног карцинома, а у случају позитивниг резултата, пацијенти се директно шаљу на секундарни ниво по приоритету.

Скринингу не подлежу лица коjа су: већ оболела од колоректалног карцинома, у терминалној фази неке друге болести, са повишеним ризиком од настанка карцинома дебелог црева, генетско оптерећење, породична и лична анамнеза постојања аденома колоректалног карцинома, код којих рано откривање карцинома треба започети раније, а скрининг тест је колоноскопија.

Колоректални карцином је други узрок обољевања, а водећи узрок умирања од карцинома код особа оба пола у Републици Србији. Ризик од настанка колоректалног карцинома значајно расте након 40-е године живота, а у 91% свих карцинома открије се код особа старијих од 50 година. Свака особа старија 50 година носи 4,8 % ризика да ће до 74-е године живота имати рак дебелог црева, односно 2,3% ризика да ће умрети због рака дебелог црева.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *