9. децембар, дан када је ослобођен Лазаревац

Поводом 9. децембра, дана када је пре 108  година у оквиру Колубарске битке ослобођен Лазаревац, председници општина Лазаревац Бојан Стевић, Лајковац Андрија Живковић и Љиг Драган Лазаревић положили су заједнички венац на спомен обележје борцима страдалим у Колубарској бици у порти Храма Светог Георгија у Ћелијама. Представници три општине након тога венац су положили и на споменик Димитрију Туцовићу на Врачем Брду.

Након полагања венаца председник општине Лазаревац Бојан Стевић подсетио је да је 9. децембар 1914. године изузетно важан датум за све становнике Лазаревца, јер је на тај дан у оквиру Колубарске битке ослобођен Лазаревац.

„На овај начин традиционално одајемо почаст свим жртвама у Колубарској бици у Првом светском рату, које су слободу отаџбине платиле својим животом“, казао је Стевић.

У име Градске општине Лазаревац на споменик Колубарским ратницима у Жупањцу, који је подигнут 2014. године, венац су положили ученици школе у Жупањцу.

Државна церемонија поводом обележавања 108. годишњице Колубарске битке и ове године биће одржана 15. децембра са почетком у 11 часова код Храма Светог Великомученика Димитрија у Лазаревцу, а затим и код Споменика српском ратнику.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *