70 ГОДjНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА СТЕПОЈЕВЦА

Пре 70 година, борци четврте Воjвођанске бригаде, бранећи своjу земљу, живот су изгубили на тлу Степоjевца. Спомен подигнут у њихову част налази се у дворишту амбуланте у овоj лазаревачкоj месноj заjедници, чиjи су представници, заjедно са представницима Савеза бораца, поводом jубилеjа положили венац и одали почаст воjницима палим у Другом светским рату.

Шта се те 1944. године у октобру догодило у Степоjевцу, присутнима jе, одаваjући почаст палим борцима, испричао Радован Кузмановић, председник Удружења савеза бораца за три лазаревачка села, коjе броjи само три борца.

„Немачка дивизиjа „Принц Еуген“, повлачила се из Грчке преко Степоjевца за Шабац, jер ниjе смела у Београд где су већ били стигли Руси. Борци 4. воjвођанске бригаде 19. октобра у 11.30 часова су се спремили да иду на ослобођење Београда, међутим била jе jака киша, они су се построjили, а Немци су већ били стигли у млин. У млину jе био jе био пословођа Немац, коjи се попео на млин, пустио рефлекторе и оборио тридесет младих воjника одjеданпут, а затим и jош десет, тако да jе ту живот оставило 40 младих воjника“, обjаснио jе Кузмановић.

Председник Савета месне заjеднице Степоjевац Ратко Јевтић, истакао jе значаj обележавања датума и jубилеjа у част оних коjи су дали живот борећи се за слободу земље у коjоj живомо. Спомен борцима подигнут jе jош 1981. године у парку ,а пре осам година премештен jе у круг дома здравља због лакшег очувања.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *