14. Фестивал српских вина у Лазаревцу

Фестивал српских вина окупља велики број излагача из винарских подручја широм Србије који својим производима промовишу значај и улогу винске културе.

Пратеће програме чине образовни садржаји, дегустације, предавања и радионице.

Циљ фестивала је представљање врхунских вина и винског туризма како широкој публици тако и познаваоцима вина, стручњацима и привредницима.

Ова манифестација је од великог значаја не само за нашу локалну средину, већ и за читаву Србију. Поред промоције градске општине Лазаревац, Фестивал српских вина подстиче развој и просперитет туристичке понуде Србије као специфичног облика одмора који комбинује уживање у дегустацији првокласних вина, природним лепотама, обичајима и културно-историјским споменицима.

Вински туризам је сегмент који је веома  важан и без њега се не може замислити туристичка понуда Србије. Јачање ове привредне гране и то у свим аспектима један је од приоритета, најпре афирмацијом винских путева који подразумевају   дегустацију хране и вина специфичних за једно подручје.

Стварањем винске сцене нашег региона остварује се контакт и нправи мрежа потрошача из различитих сфера. У првом реду ту су љубитељи вина, угоститељи и запослени који брину о винској понуди у ресторанима и хотелима,затим привредници, новинари, трговци, власници винотека, винарије и виноградари, енолози, члановима винских и виноградарских удружења. Не треба заборавити ни  чланове винских братстава широм региона који желе да доживе праву Србију, окусе вина која због разноликости и квалитета укуса добијају велику пажњу где год да се представе и уједно открију специфичности различитих домаћих поднебља.

Лазаревац и лазаревачка општина имају два винарска удружења. Једно је “Лазаревачко удружење виноградара и винара” и  Удружење виноградара, винара и љубитеља вина „Зеочки виногради”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *