Традиционална фудбалска утакмица Горњани-Доњани

У петак 26. јула са почетком у 18.30 часова, на стадиону лајковачког ФК „Железничар”, одиграће се традиционална фудбалска утакмица „Горњани-Доњани”, која се организује од 1935. године. У односу на ток реке Колубаре, али и положај Железничке станице, „горњане“ представљају сви варошани који станују од железничке станице према Ваљеву, а „доњане“ они који су се настанили од железничке станице према Јабучју и Доњем Лајковцу.

Неки од познатих Лајковчана који су кроз историју Лајковца и локалног спортског живота предводили две групације својих суграђана су др Миле Банковић и свештеник Станко Миловановић, обојица врсни фудбалери. Михајло Матић Маћа, некадашњи фудбалер и тренер ФК „Железничар“, иначе „горњанин“, више од 40 година учествовао у је у организацији сусрета бивших фудбалера и љубитеља најважније споредне ствари на свету.

Од 2000. године утакмица Горњани-Доњани игра се у оквиру манифестације „Дани Лајковца“ и прославе Огњене Марије – славе машиновођа и варошке славе. Почетни ударац изводи најстарији играч – ветеран.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *