ТЕ Колубара – Са оптимизмом гледамо на будући рад

„ Очекујемо да на почетку грејне сезоне на депонији угља буде негде око 120. 000 тона угља. По питању енергената за ову сезону смо потпуно сигурни и безбедни“, истиче он.

По његовим речима, оно што утиче на рад пуним капацитетом јесте депонија пепела.

„Стратегијa развоја ЕПС-а предвиђa да ТЕ Колубара ради са агрегатом 3 и агрегатом 5 до 2023. Комплетна стратегија ЕПС-а и анализе које су до сада урађене воде ка таквом решењу рада ТЕ Колубара“, каже он.

„Што се тиче судбине малих блокова, они су покренути 1956. године, што значи да ове године славимо јубиларних 60 година рада. У питању су блокови А1 и А2 који су  снаге 32  MW, с тим што је агрегат А1 лимитиран због недостатка лопатице задњег реда турбине ниског притиска на 26 MW  и они су одрадили свој радни век. Питање је само када ће се донети пословна одлука да се због безбедности рада тих мањих блокова обустави њихов  даљи рад“.

„На развој простора за депоновање пепела утицала је неизвесност у вези са статусом одређених блокова на локацији, тако да смо ту у заостатку“, каже Милановић.

„У наредних годину дана надокнадићемо заостатак и већ крајем идуће године имаћемо нову депонију пепела, на коју ћемо моћи да одлажемо пепео и да нормално радимо до 2023. године. Тешко да ће након тог периода остати у функцији они блокови који не испуњавају захтеве ЕУ по питању стандарда, који ће сигурно бити далеко виши у области екологије“.

Милановић је додао и да, што се тиче грејања рударског насеља „Колонија“, грађани могу бити потпуно сигурни да ће ТЕ Колубара обезбедити грејање у сезони 2016 -2017. Није у питању само ово насеље већ и установе попут школе, вртића, амбуланте, поште, апотеке и слично.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *