Ранковић: Чекаћемо да председник саопшти рударима Колубаре исход свих њихових захтева

Председник Синдиката рудара РБ Колубара Миодраг Ранковић изјавио је, након сасатанак са председником Србије Александром Вучићем, да су данас званично упознали председника са захтевима рудара Колубаре и да су позвали Вучића да, када донесе одлуку, дође у Колубару и саопшти је рударима. „Данас је одржан састанак код председника Александра Вучића, присуствовали су шеф кабинета Ивица Којић, генерални директор ЕПС -а Милорад Грчић и ја.

Председник ће у најкраћем периоду, сходно његовим обавезама, сагледати те захтеве и када донесе одлуку по питању наших захтева доћи у Колубару, на наш позив, да саопшти рударима Колубаре исход свих њихових захтева”, рекао је Ранковић Тањугу.

Ранковић каже да су у питању три захтева, која су била и на збору рудара у понедељак у Колубари, а то су: да се настави изградња термолектране у Каленићу, да се избрише из свих докумената период који се тиче термоелектрана – од 2021. до 2030, а трећи захтев је смена ресорне министарке Зоране Михајловић.

Објаснио је да у документу који је министарка Михајловић послала и, како је рекао, ставила печат владе пише да ће се разматрати и радити стратегија која предвиђа да ће се у периоду од 2021. до 2030. године ући у затварање рудника и термоелектрана.

„То је оно што је мало недефинисано, ми то схватамо као период у коме ће се од 2021. до 2030. ући у затварање рудника и електрана. Ми немамо ништа против тога да у стратегији пише рок 2040. и 2050. година, нама није спорно то што Европа тражи и ми ћемо се уклопити у ту стратегију, а поготово што ће Колубара и имати угаљ до 2050. и неке године”, навео је Ранковић.

Ми нисмо против зелене енергије, као што неки хоће да нас прикажу, али морамо да седнемо и причамо о томе, не да се те одлуке доносе у тако кратком временском року. Како каже, стручњаци ЕПС-а, са института и из САНУ, као и из струке, би требало да направе праву стратегију за будућност наредних генерација.

Ранковић је нагласио да, према његовом мишљењу, угаљ у Србији мора да се копа још у наредних 30 до 40 година, с обзиром да се сада добија 70 одсто струје из угља и термоелектрана.

Сматра да зелена енергија може да смањи тај проценат, али да тешко Србија може да добија струју из соларних панела и ветропаркова, као и да су једина права алтернатива хидроелектране. „Србија мора још дуго да се ослања на струју из угља. Није наш угаљ прљав како она тврди. Некада је угаљ био црно злато, а сада је одједном постао прљав”, рекао је Ранковић.

На питање како коментарише то што је министарка Михајловић јавно поручила да нико није најавио да ће се 2030. године затварати термоелектране и да ће се  отпуштати радници, Ранковић каже да сумња у то и да ће свакако људи остати без посла ако се затвори неки рудник или термоелектрана.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *