Радници „Колубара Грађевинара“ упослени у пуном капацитету

80 посто послова „Грађевинар“ обавља за ЕПС: Колубару, Обреновац, ТЕ Велики Црљени, а планирани су послови у Свиланјнцу и Сремској Митровици. Остатак послова обавља се у суседним општинама, од Љига до Барајева, што се односи на нискоградњу и путеве.

„За све оно што смо планирали да радимо, послове за које смо потписали и даље потписујемо уговоре, имамо чак и мањак запсолених“, каже Чантрак.

Он каже, да радници који су ангажовани на уговор углавном су ту већ годинама, а одсуствују једино ван сезоне када је смањен обим посла. „Сада покушавамо да уговоримо послове који се могу радити и у зимском периоду, који се изводе у унутрашњости објеката“, каже он.

„Око 40 посто запсолених у просеку је старости од 51 до 60 година. Због те старосне структуре, а иначе због уговорених и послова које имамо намеру да уговоримо, недостаје радника производних занимања везано за високу градњу, армирача, тесара, а недостаје нам и возача“, каже Чантрак.

У оквиру „Грађевинара“ функционишу и Расадник који има шест запослених и Кречана у Ћелијама где је 114 запослених.

Успешном пословању ове фирме, пре свег помогла је ревитализована сарадња са ЕПС-ом, тј. поновно уско повезивање. Осим тога, предузеће је за 6 месеци ове године вратило 76 милиона динара дуга, а само у 2016. направљене су уштеде на нафти у износу од 50 милиона динара.

„Стање у привредном душтву је боље у односу на пре три године када сам дошао. Имао сам јасну визију која се одосила на ЕПС, јер је ово предузеће направљено пре 60 година као сателит велике компаније „Колубаре“ и моји сарадници и ја смо сву енергију уложио да вратимо пословање Грађевинара према Електропривреди Србије. То је сигуран посао и реализација. Данас је то у грађевини велика повластица“, каже Чантрак.

ПОВРАТАК У ЕПС

УППР (Унапред припремљен план реорганизације) „Колубара Грађевинара“ усвојен је 3. октобра на Привредном суду. Једна од мера овог плана јесте промена статуса овог предузећа, односно власничке структуре. Тако ће 73 посто „Грађевинара“ бити у власништву ЕПС-а, остатак у власништву Владе РС.

Промена статуса уследиће у новембру, након правоснажности плана.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *