Производња у ЕПС-у 1,2 посто већа него претходне године

Руководство Електропривреде Србије  и РБ „Колубара” са Министром рударства и енергетике и представницима синдиката ЕПС-а и Колубаре,  обишли су данас РБ “Колубара” и уз честитке поводом празника најавили планове за 2019. годину.

Енергетска стабиност у читавој земљи у дане празника је на максимлном нивоу, рекао је вд. директора ЕПС-а Милорад Грчић.

„Сви потрошачи су за новогодишње празнике имали струју и ми верујемо да ћемо ову стабилност успети да одржимо током целе зиме.

Оно што је важно и што је велика вест за Електропривреду Србије је то да смо последњег дана 2018. године добили дозволу за изградњу ветропарка у Костолцу. То је  за ЕПС веома важно и срећни смо да се тако завршио последњи дан у протеклој години“, казао је Грчић.

Он је истако да је план испуњен.

„План смо испунили без обзира на огромне проблеме које имамо у Колубари. Угаљ смо успели да произведемо у довољној мери, а електрчну енергију смо произвели за 1,2 процента више у односу на претходну годину.

Ја се надам да ће изградња ветропарка започети у трећем кварталу ове године, чека нас решавање проблема са производњом угља у Колубари, чека нас озбиљна борба, али се надам да ћемо захваљујући озбиљним рударима овде у Колубари успети да и ову борбу добијемо“.

Грчић је свим запосленима у ЕПС-у упутио честитке поводом новогодишњих празника пожелевши им како приватног и породичног, тако и пословног успха у овој години.

Председник синдиката РБ „Колубара“ Миодраг Ранковић, честитајући празнике свим запосленима, рекао је да уз много проблема које је Колубара имала током протекле године, ове године улази се у два велика пројекта и то измештање дела Ибарске магистрале и измештање реке Пештан.

Када се отворе ти копови Колубара ће имати већу сигурност, а самим тим и ЕПС.

Електропривреда Србије исунила је своје планове за 2018. годину. У овој години у оквиру ЕПС-а, на коповима у Колубари и Костолцу, планирана је производња угља од око 38 милиона тона, што је за 1,5 посто вше него у 2018. години.

„Када је производња електричне енергије у питању на нивоу Србије, планирна је бруто производња за око четири процента већа у односу на претходну гдину“, рекао је Министар рударства и енергетике Александар Антић.

„Он је такође додао  да су кључне ствари у наредној години и почетак активности на одсумпоравању ТЕНТ – а „Б“,  затим активности које Министарство, Влада и ЕПС  реализују на развоју пројекта Колубра „Б“ и оцене оправданости изградње нове термоелектране, као и све оно што је везано за повећање рударске производње“,  рекао је Антић.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *