Помоћ од Велике Британиjе за одбрану од поплава

За проjекат превенциjе од поплава река Колубарског слива Велика Британиjа jе обезбедила 1,3 милиона евра.

“Проjекат подршке Србиjи у одбрани од поплава коjи финансира влада Велике Британиjе има за циљ да заштити и РБ “Колубара” и општину Лазаревац од будућих поплава. Висок ниво вода прошле године током поплава оштетио jе 1100 метара насипа и оставио катастрофалне последице у општини Лазаревац, али и у РБ “Колубара”, где се произведе 75 посто укупне количине угља у Србиjи. Поплављено jе било око 300 хектара земље и преко 500 домаћинстава, у коjима живи више од 1700 људи. Поjавила су се и броjна клизишта. Штета се процењуjе на 2,6 милиона евра. Да бисмо заштитили око 60 000 становника општине Лазаревац и “Колубару” од сличних катастрофа у будућности, урадићемо обнову 24 насипа на рекама Колубарског слива. Те структуре ће чинити заштитни прстен коjи ће бити део националне мреже за заштиту од поплава. До сада jе завршено око 60 одсто посла, радова на рекама Туриjа, Лукавица и Колубара, на 19 локациjа. Ови радови на реци Пештан би требало да буду завршени до средине новембра ове године. У оквиру овог проjекта коjи финансира влада Велике Британиjе, заjедно са свим битним чиниоцима, урадићемо и дефинисање закључака и поука, као и припрему акционог плана за превенциjу. Желео бих да захвалим Граду Београду, републици Србиjи и Канцелариjи за обнову, као финансиjерима на овом проjекту.”, рекао jе овом приликом амбасадор Велике Британиjе у Београду Денис Киф.


Градоначелник Београда Синиша Мали истакао jе како се у протеклих годину дана много урадило на санациjи стамбених обjеката и путне инфраструктуре.

“Општине Лазаревац и Обреновац су биле наjтеже погођене маjским поплавама прошле године. Остало jе овде у Лазаревцу да урадимо неких 800 метара пута у Јунковцу и два моста на реци Туриjи, са завршетком до краjа године или наjкасниjе на пролеће. Радили смо и на превенциjи и санациjи насипа и бедема и на Туриjи и на Лукавици и на Колубари. Ти су бедеми у потпуности санирани. Данас крећу радови овде на Пештану за коjе очекуjемо да ће бити готови до половине новембра. Тада ћемо завршити санациjу свих насипа и бедема. Било jе око 24 оштећења овде у Лазаревцу на све четири реке. Ми ћемо обезбедити да се свих 60 000 грађана Лазаревца осећа много сигурниjе када се то заврши. jскористио бих прилику да се захвалим влади Велике Британиjе на несебичноj помоћи. Ови радови се финансираjу донациjом од 1,3 милиона евра. Радови су урађени квалитетно, бедеми су много квалитетниjи и чвршћи него што су били пре и мислим да смо урадили сjаjан посао. Треба до половине новембра да завршимо и ових 5 пробоjа на Пештану, чиме ћемо у потпуности завршити и комплетирати санациjу бедема и насипа у Лазаревцу.” , рекао jе Мали.

 

Директор Канцелариjе за помоћ и обнову Марко Благоjевић осврнуо се на протекла три месеца, од како су радови у току. “Пре нешто више од три месеца смо обележили почетак радова. Били смо на развалинама некадашње лазаревачке одбране од поплава. Сада jе то jедна потпуно друга прича. У року од пар месеци биће завршени сви радови вредни 1 600 000 евра. Од тога 1 300 000 финансира Влада Велике Британиjе. Ми смо им бескраjно захвални на овоj помоћи коjа ће допринети и унапређењу безбедности у општини Лазаревац. Овде jе реч о jачању заштите од поплава. У претходних годину дана изведени су радови на преко сто локациjа, на jачању инфраструктуре за заштиту од поплава, и то радови вредни преко 2 милиjарде динара. jзграђено jе и 19 нових брана за буjичне воде. Гради се jош 5, биће их укупно 24. Само у овоj години, биће урађено више него у претходних 20. Међутим, ниjе довољно да се само бавимо jачањем постоjеће инфраструктуре, потребно jе да радимо на изградњи потпуно нових обjеката. Србиjа данас jесте безбедниjа него што jе била прошле године у маjу, али и даље ниjе безбедна. Ту говоримо о свим елементарним непогодама. Реализациjа проjекта на управљању ризиком од елементарних непогода коштаће 8 милиjарди динара.”, истиче Благоjевић.

“Ја бих у име градске општине Лазаревац да се захвалим влади Велике Британиjе, Влади републике Србиjе, Канцелариjи за помоћ и обнову и граду Београду на издвоjеним средствима за санациjу и превентивно деловање. jздвоjена средства нису мала, поготово у ово тешко време. Поред санациjе и превентивног деловања, општина Лазаревац jе покренула и израду акционог плана за превентиву у виду обуке и едукациjе на коjи начин треба деловати када дође до поплава.”, рекао jе заменик председника општине Лазаревац Боjан Стевић.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *