Почињу геолошка истраживања лежишта угља Поља Радљево у Колубари

Радљево је један од три нова копа који се очекују у Колубари (уз поља Е и Г), захваљујући којима ће, како су најављивали из Министарства енергетике Владе Србије, Колубара дугорочно обезбедити стабилну производњу угља.

Пројектованим истражним радовима и лабораторијским испитивањима, треба да се добију поуздани подаци о просторном размештају угљоносне серије, величини и облику грађе, размештају и односу угља и јаловине, али и о квалитету угља. Такође, биће прикупљени и подаци о геотехничком моделу терена у свим деловима истражног простора, те геотехничким параметарима за геостатичке прорачуне. У том циљу планирана је израда 60 истражних бушотина са језгровањем, пројектоване дубине 50-100 метара, наведено је у конкурсној документацији.

Достављање понуда могуће је до 25. септембра 2017. године.

Подсетимо, раније је објављено да се процењује да су резерве Радљева 355 милиона тона лигнита, те ће максимална годишња производња моћи да буде 13 милиона тона угља.

Такође, како су недавно објавиле Колубарске, ускоро почиње изградња саобраћајнице у убском насељу Мургаш због расељавања становника са будућег копа Радљево.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *