Почела производња угља на пољу „Г“

На пољу „Г“ 34, 6 милона тона угља

Нове количине угља обезбедиће независност и стбилност електро-енергетског система Србије у будућности.

Испитивња су показала да се у зони новог копа налази око 34, 6 милона тона угља  одличног квалитета, а планом је предвиђено да се одавде годишње откопа између пет и шест милиона тона.

Да би се дошло до угља, од септембра, када је коп и почео са радом, откопано је око  два милиона кубика откривке.

Предуслов за почетак отварања Поља „Г“ и пуштања система за производњу откривке у рад, обезбеђен је измештањем 2, 6 километара реке Колубаре, што је успешно завршено почетком јула. За континуитет и стабилност рада овог површинског копа  предвиђено је и да се до краја 2018. године измести око осам километара Ибарске магистрале.

Почетак рада ПК Поље „Г“ данас су обишли Министар рударства и енергетике Александар Антић и дректор ЕПС-а Милорад Грчић.

Грчић је овом приликом истакао да је овај површински коп најважнији нови коп у Колбари и ЕПС-у и да је он „поље будућности“.

„После Поља „Г“ нама остаје још да отворимо коп „Радљево“ и онда смо обезбедили производњу угља за термоелектране и производњу елекртичне енергије за неколико наредни деценија“, рекао је он.

„Поље „Г“ је природан наставак Тамнавског копа , овде је угаљ веома високог квалитета  чак и до 8500 КЈ. Са производњом угља са овог копа ми успевамо да појачамо, подигнемо и побољшамо квалитет угља  из свих осталих копова, што је веома важно за производњу електричне енергије.“

700 000 тона више у односу на 2016.

Грчић је такође истакао да унутар ЕПС-а, што се тиче производње угља, „Колубара“ у односу на први квартал ове године, када су били проблеми са клизиштем, хаварије и разни други проблеми, завршава ову годину стабилно, а у односу на 2016. годину, са  700.000 тона произведеног угља више.

 

Измештање Ибарске магистрале

Он такође најавио и два велика пројекта у Колубари, од којих је један тесно везан за развој Поља „Г“, а то ј измештање дела Ибарске магистрале у дужини од скоро осам километара .

„Када изестимо магистралу, нема више никаквих препрека да се Поље „Г“ развија пуним капацитетм.  Успели смо да завршимо све пројекте, да добијемо све дозволе, средства имамо и сигуран сам да ће радови кренути почетком наредне године.“

Грчић је овом приликом свим рударима, свим запосленим у ЕПС- у  захвалио на постигнутим пословним резултатима и упутио честитке поводом предстојећих празника.

Отаврање копа Радљево

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да наредна година треба да донесе низ инвестиционих активности, међу којима предњачи отварање копа „Радљево“.

„Коп Радљево треба да нам омогући вишедеценијски мир када је производња угља у питању.  Настављамо са експропријацијом са којом смо направили добре резултате. Следеће године улазимо у набавку опреме за поље Радљево, а ЕПС ће из својих средстава обезбедити око 100 милиона евра за набавку опреме и већ у 2019. години  очекујемо прве рударске активности на пољу Радљево“.

Антић је такође додао да је у овом тренутку угаљ откривен на максимуму.

„Ово је можда историјски ниво откривеног угља и има га у овом тренутку преко 10 милиона тона откривеног. На депонијама такође имамо озбиљне резерве угља  и потпуно спремни можемо сачекати онај хладни талас који ће сигурно доћи.

РБ „Колубара“ годишње произведе око 30 милиона тона угља, од кога се у ТЕНТ-у произведе више од 50 одсто електричне енергије за потребе српског тржишта.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *