Коп „Радљево“ од наредне недеље почиње са радом

Трећа стручна конференција „Инвестиције и заштита животне средине” одржана је данас у Рударском басену „Колубара“.

В. д. директора „Електропривреде Србије“ Милорад Грчић рекао је да ће нови коп „Радљево“ бити пуштен у рад наредне недеље и истакао да коп „Радљево“, као и постојећи коп Поље „Е“, гарантују будућност и одрживост Колубаре, а самим тим и будућност ЕПС-а, уз унапређење сваког производног система у циљу заштите животне средине.

„Коп ‘Радљево’, са својих испитаних и сигурних залиха од око 350 милиона кубика угља, спреман је за отварање. На Пољу ‘Е’ већ је почело ископавање и у тај коп биће уложено око милијарду евра у наредних неколико година“, рекао је Грчић.

Од угља из РБ„Колубара” произведе се 52 одсто укупне електричне енергије у Србији, а залихе угља у „Колубари” су минимум 2,1 милијарди тона. РБ „Колубара“ годишње обезбеди око 30 милиона тона угља, а да би се, како је објаснио Грчић, одржала та производња нису довољне само бројке које показују тону произведеног угља, него је неопходно бринути и о заштити животне средине. Он је објаснио да је неопходно унапредити сваки производни систем у складу са најмодернијим рудницима у Западној Европи.

„При крају је реализација ‘зеленог пројекта’ или оно што зовемо управљање квалитетом угља. ‘Зелени пројекат’ у Колубари почиње да функционише у децембру са половином капацитета, док ће током 2020. прорадити пуним, максималним капацитетом. Површински копови су жив систем и стално се померају, а само њихово померање подразумева читав низ компликованих и скупих радњи, попут измештања делова река, измештање пруге, саобраћајница и других објеката“, рекао је Грчић.

Грчић очекује да ће радови на покретању наставку градње ТЕ „Колубара Б” у Каленићу почети 2020. године, док је за ТЕ у Великим Црљенима рекао да се мора „скинути” са мреже, али да се тај стари објекат у Великим Црљенима неће уклањати док се не изгради нови у Каленићу.

Директор за производњу угља РБ „Колубара” Милан Мишковић рекао је да се велика пажња посвећује заштити животне средине. „’Колубара’ има за сада четири површинска копа – Поље ‘Б/Ц’, Поље ‘Д’, ‘Тамнава – Западно поље’ и Поље ‘Г’, а тренутно два највећа инвестициона пројекта у ‘Колубари’ су површински коп Поље ‘Е’, чија је вредност 970 милиона евра и коп ‘Радљево’, пројекат вредан 418 милиона евра. Укупна улагања у геолошка истраживања за Поље ‘Е’ су 13,5 милиона, а за коп ‘Радљево’ 15 милиона. Оба велика пројекта укључују и студије о утицају на животну средину и дефинисане мере у студији су обавезујуће“, рекао је Мишковић.

Помоћник директора за инвестиције, развој и унапређење производње у РБ „Колубара” Новица Љушић је нагласио да је „Колубара” у овом тренутку велико градилиште, а међу пројектима заштите животне средине који се спроводе су пројекат континуалног мерења димних гасова, реконструкцију два електрофилтера, као и постројење за третман отпадних вода.

Срдан Димитријевић, директор „Гоша Фом“, истакао је да та компанија сарађује са ЕПС-ом више од 60 година и да заједно раде на унапређењу опреме и увођењу нових технологија у производњу.

Председник Синдиката радника ЕПС Милан Ђорђевић рекао је да се много тога променило на боље у односу на ранији период када је реч о заштити животне средине и да су велики потенцијали „Колубаре”. Он је позвао оне који критикују ЕПС да дођу у „Колубару“ и виде под каквим тешким условима раде запослени, као и како се са малим бројем радника рекордно производи. „’Колубара’ није више загађивач као што је некада био случај. Тај однос некада и сада значајно се мења у позитивном смислу зато што се улажу велика средства у заштиту животне средине“, истакао је Ђорђевић.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *