Градња насипа за заштиту РБ Колубаре и Лазаревца

Обнова 28 оштећења на реци Колубари финансирала jе Влада Велике Британиjе, рекао jе Весић и додао да су сви радови коjи се одвиjаjу на Колубари део шире акциjе заштите од поплава и да ће насип коjи се тренутно гради заштити не само Рударски басен Колубару већ и становнике општине Лазаревац.

Он jе рекао да су буjичне поплаве наjвећа природна непогода у Србиjи и град Беогад таj проблем покушава да реши системски.

„Почетком прошлог месеца дали смо налог да се почне са израдом плана генералне регулациjе свих буjичних токова на териториjи Београда, на чему ће радити градска Дирекциjа за грађевинско земљиште“, навео jе Весић и додао да ће након тога почети да се ради на проjектима да би могли да конкуришем за добиjање средстава из фондова ЕУ.

Он jе истакао да jе у току промена Закона о главном граду, а jедна од њих се тиче надлежности над водама, коjа ће бити подељена тако да ће воде првог реда припасти Србиjаводама, а буjични потоци граду Београду.

Директор РБ Колубара Милорад Грчић jе рекао да су то предузеће и ЕПС озбиљно схватили да jе неопходно превентивно се заштити од поплава.

Он jе навео да jе jнститут за водопривреду Јарослав Черни направио три проjекта за санациjу насипа – Чеп, Кладница и Враничина, чиjа jе реализациjа у завршноj фази.

„Проjекти су нас укупно коштали око шест милиона евра и када то завршимо обезбедили смо РБ Колубара и све копове, у знатно већем проценту него што су икада били обезбеђени“, рекао jе Грчић.

Он jе обjаснио да су насипи проширени, повишени и да jе квалитет градње на наjсавремениjем нивоу.

Грчић jе нагласио да jе РБ Колубара након катастрофалних поплава прошле године стала на ноге и да су копови доведени у постоjеће стање, а што се тиче опреме, jедан по jедан систем почео jе да ради.

Он jе наjавио да ће до краjа 2015. РБ Колубара остварити план од 29 милиона тона производеног угља и да ће сви копови бити обезбеђени од буjичних поплава.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *