Име је знак

Лета 2016.  ми, једна група заљубљеника у бокс, решили смо да формирамо нови клуб, трећи у Лазаревцу, на шта смо практично били приморани због неочекиваних околности.

Проблеме на које смо у том послу наилазили решавали смо како смо знали и умели, а и како смо једино могли, док се највише полемике водило око имена клуба.

Nomen est omen.

Сентенца напред написана потиче из старог Рима и обично се преводи речима – име је знак. Има оних које је тумаче за нијансу другачије: име је предзнак.

Размишљали смо да име клубу дамо по једној значајној личности из периода ослобађања од Турака, пореклом из овог краја, или пак по некој важној географској одредници (топониму).  Вест коју су тог лета објавили сви светски медији преломила је.

Почетком јуна умро је Мохамед Али,  рођен као Касијус Марселус Клеј, у својој седамдесетпетој години. Један од најбољих спортиста и атлета двадесетог века био је у јавности познат као  The Greatest! О њему су писане књиге, снимани филмови, а све је то заслужио јер је био најбољи боксер света, почев од Олимпијаде у Риму, када је са 18 година освојио златну медаљу у полутешкој категорији,  па све до 1979-е када се повукао као актуелни професионални светски првак у тешкој категорији. Титула му је једном одузета због одбијања да иде као војник у Вијетнам, из религиозних разлога, пошто је 1964. године прихватио ислам и променио име у Мухамед Али. а два пута је у рингу губио наслов светског шампиона, у окршајима са Џо Фрејзером и Леоном Спинксом. Није само био борац, већ већ и филантроп, религиозни и политички активиста. Кратко – највећи боксер двадесетог века! И сам је понекад себе тако називао,  често говорећи како плеше као лептир и удара као оса.

Клуб смо основали са жељом да постанемо најбољи клуб овог краја, можда и Србије, можда и… Знамо да је то трновит пут, али верујемо да ће неко од данашњих почетника, или оних који ће тек доћи у клуб, постати олипијски победник или светски шампион. Бокс се често дефинише као племенита вештина, док је наша најбоља намера да сви чланови нашег клуба прво буду племенити људи. И да се увек сетимо да још Цицерон, пре више од два миленијума, говорио:

– Нека се свако усавршава у оној вештини коју зна.

На нашем грбу у оквиру дужег и ужег правоугаоника црвене исписано је белим словима име GREATEST, изнад кога су боксерске рукавице, црвеном бојом. Све је то положено на правоугаону основу плаве боје, нешто краћу и ширу, док изнад имена клуба стоји BOXING CLUB, а испод  LAZAREVAC. Плави полукруг изнад плавог правоугаоника има уцртане зраке сунца и испод тога силуете три објекта по којима се наш град Лазаревац најпре препознаје. То су Црква св. Димитрија са Спомен-костурницом, Центар за културу и нова хала СРЦ Колубара.

Основани смо првог септембра 2016. године и у Агенцији за привредне регистре Србије водимо се као Боксерски клуб  “Грејтест”, јер наше име, GREATEST, је енглеска реч, а у АПР-у као таква не може бити регистрована. Људско биће,  у доби нешто мањој од две године, тек је проходало. На прагу смо друге године постојања и свесни смо да постоје клубови старији од једног века. Желимо да као клуб дочекамо ту старост и да на неки начин оправдамо име. Можда и не буде тако, ко ће знати.

Да окончамо ова текст са још једном латинском изреком:

– Што судбина буде донела, мирно ћемо поднети.

http://www.greatestandreflex.com/index.html

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *