Ускоро постизборни расплет у Лазаревцу

Да ли ће и какав ће расплет постизборне комбинаторике показати конститутивна седница локалног парламента, видеће се већ за седам дана када ће у клупе општинске велике сале сести 61 одборник са листа које су освојиле преко пет посто гласова грађана на изборима одржаним 24. априла.

Од тада па до данас, званичних изјава о могућим коалиционим партнерима у формирању скупштинске већине није било, а свакако најпопуларнија тема којом се спекулише већ извесно време је ко ће бити председник, а ко заменик председника општине.

Оно о чему се до сада највише причало иза кулоара, јесте да ће једна од ове две фотеље припасти СНС-у, а друга Групи Грађана „Лазаревац наша кућа“. Тачка на спекулације није стављена ни јучерашњом објавом „Политике“:

Постизборне комбинаторике напредњаци разрађују и на Чукарици, Вождовцу,  у Раковици и Лазаревцу, где им до већине фали тек неколико одборника. У Лазаревцу су се појавиле информације да ће нову већину чинити СНС, СПС и ГГ „Лазаревац наша кућа”.

– Ма од тога нема ништа. Бићемо жестока опозиција. СНС и СПС и без нас имају довољну већину – изричит је Милан Ђорђевић Ђокин, један од лидера ове групе грађана.

Какву ће постизборну комбинаторику напредњаци разрадити у Лазаревцу видећемо 2. јуна. Пракса је до сада показала да председник општине долази из редова странке која је освојила највећи број гласова, што је према математици од 24. априла листа „Александар Вучић – Србија побеђује“, која има 27 одборника, а чији је кандидат за председника општине Бојан Стевић, заменик председика лазаревачке општине у претходне четири године. 

На конститутивној седници осим потврђивања мандата одборника, биће изабран Преедседник скупштине, секретар, као и чланови сталних радних тела Скупштине: Комисије за кадровска и административна питања и мандатне комисије.

Да ли ће се након конститутивне одржати и прва седница на којој ће бити изабрани председник и заменик председника ГО Лазаревац још увек је под знаком питања.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *