Угашена лајковачка Дирекција за уређење и изградњу

На овој седници разматране су 23 тачке дневног реда, а највише спорења између одборника власти и опозиције било је око тачака које су се односиле на гашење ЈП “Дирекција за уређење и изградњу”, затим, око повећања пореза на имовину, али и око именовања главног урбанисте у општини Лајковац, Јасне Мићић из Степојевца, која ће тај посао обављати у наредне четири године.

“Данас смо донели одлуку о коначном гашењу ЈП “Дирекција за уређење и изградњу” и правне последице су такве да комплетна права и обавезе дирекције преузима општина Лајковац. Сви који су били запослени у овом јавном предузећу, нашли су своје место, према стручној спреми, у општинској управи и у установама и предузећима чији је оснивач општина. За све послове који су уговорени, који су започети и који се тренутно раде, обавезе је преузела општинска управа. Ми смо благовремено образовали комисије које су извршиле попис свих аката и радова и тај посао је завршен. У складу са законом, данас је и заменик председника Скупштине Предраг Мирковић, који је био радник дирекције, поднео оставку, односно вратио одборнички мандат. Такође, данас смо усвојили и пакет пореских одлука. Тачно је да је дошло до повећања пореза на имовину од 25%, али је тачно и да смо прошле године порез умањили за 50%. Процена стручних служби је била да ово повећање неће битно утицати на буџете наших грађана, имајући притом у виду да општина Лајковац, својим социјалним програмом, води рачуна о социјално угроженим грађанима. Сви ми остали, који смо радно способни и који имамо своју имовину, дужни смо да плаћамо порез јер на тај начин пунимо буџет општине Лајковац и стварамо услове за све активности које сви ми, као грађани, очекујемо од општине. Данас смо добили и главног урбанисту па, пошто је и ту било неразумевања са одборницима опозиције, морам да истакнем да ми нисмо познавали никога ко је из Лајковца, а ко притом испуњава услове за ово радно место. Постоји један дипл. инж. архитектуре, али без радног искуства и ми смо били принуђени да изаберемо Јасну Мићић, која је радила у лазаревачкој дирекцији, у градској управи у Београду, у Енергопројекту и сигуран сам да ће она одлично обављати посао главног урбанисте”, истакао је по завршетку седнице председник Скупштине, Живорад Бојичић.

Доласком на седницу и обраћањем одборницима по завршетку осме седнице Скупштине општине Лајковац, своје незадовољство због тога што је интерним конкурсом распоређена на место спремачице у спортској хали, изразила је бивша радница дирекције Бојана Петровић, а председник Скупштине је изнео своје виђење ове ситуације.

“Мислим да је Бојана Петровић последња од радника дирекције, која би требала нешто да прича. Ипак, сви радници дирекције, укључујући и њу, нису криви јер њих је неко политички, а не према степену стручне спреме, запошљавао у периоду од 2000. године па на овамо. Ја нисам имао намеру да се свађам и избегао сам конфликт. Бојана Петровић, као и остали радници дирекције, није остала без посла. Сви они би могли да се мало осврну око себе и да погледају како су прошли радници дирекције нпр. у Лазаревцу, а притом су у питању високостручни и висококвалификовани радници”, закључио је Бојичић.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *