Све службе и предузећа у приправности

Разлог за одржавање ванредне седнице Штаба за ванредне ситуације Градске општине Лазаревац, јесу тренутне падавине, али и најаве обилних падавина наредних дана. На седници је разматрана актуелна ситуација и закључено је да је стање на територији општине Лазаревац, када је реч о водотоковима, под контролом.

На седници Штаба дефинисани су циљани задаци за превентивно деловање. Утврђене су критичне тачке на водотоковима на које ће се посебно обратити пажња и предузети превентивне мере.

На Дневном реду седнице нашле су се тачке које су се односиле на усвајање извештаја са претходне седнице и разматрање актуелне ситуације када су у питању  падавине и стање на водотоковима.

Заменик комаданта Штаба, Бојан Стевић, поднео је извештај са јуче одржане седнице Штаба за вандредне сситуације Града Београда .   

–  Тренутно постоје  три критичне тачке на територији  града и то су општине Обреновац, Лазаревац и део  Београда код Небојшине куле.  Донета је одлука да сва предузећа, чији је оснивач град у наредном периоду буду у приправности  и на располагању Штабу .

Већ су предузете и неке конкретне мере, предузеће Београд воде у Велике Црљене допремио је 5000  џакова за изградњу насипа, у приправности је вучни воз предузећа Колубара Грађевинар, а обезбеђене су и одређене количине песка. Јуче је напуњено око 500 џакова, повећање  водостаја према најавама, очекује се сутра . За сада,  осим две куће у МЗ Шопић, на територији наше општине није било других угрожених домаћинстава. Комадант Штаба и ја смо оформили комисију која ће обићи пољопривредна газдинства  која су претрпела штету у претходних неколико дана, а уз записнике упутићемо и допис Министарству пољопривреде, како би се приступило накнади штете.

Током протекле вечери ангажована су два скипа која су прочистила  канале у МЗ Рудовци, засеок Даросавица и у Шопићу  засеок Бели поток. Знамо критичне тачке и имамо план  деловања, истакао је Стевић.

Комадант Штаба за ванредне  ситуације ГО Лазаревац, Драган Алимпијевић, позвао је све надлежне да озбиљно схвате тренутну ситуацију .

– То се пре свега односи на директоре јавних предузећа, за њих нема одмора, и када се прогласи ванредна ситуација и све дотле док се не прогласи . Ја пре свега молим да Црвени крст покуша да окупи одређен број људи, који ће, заједно са људима из ЈПКП и КГЛ учествовати у пуњењу џакова али и за истовар џакова такође. Пре свега молим да се брзо реагује са машинама, а  надам се да ће сарадња свих нас бити на завидном нивоу као и до сада.

Директор ЈПКП Лазаревац Милисав Крстовић каже да је у току пуњење џакова, уведено је активно дежурство, у граду је био мали проблем са канализацијом код Комерцијалне банке, али је екипа на терену, а друга екипа кренула је према Јелаву да реши проблем загушења. Стандардно дежурство биће на броју 8123 – 402, а пријаве кварова на 8121 – 867.

Електроенергетска ситуација тренутно је стабилна реко је директор ЕД Лазаревац Веселин Шиљеговић.

–  Наше екипе су у приправности, појачана су дежурства и што се тиче било каквог квара спремни смо да одговоримо било каквој аномалији и дисбалансу у напајању електричном енергијом.

Слободан Арсенијевић из предузећа „Београд воде“ каже да је познато да су на територији ГО Лазаревац критични потези од Рудоваца до Пештана и од Пештана до Вреоца. У Вреоцима је до каскаде повећан ниво протицања  воде. Критично место је и Беличанка, код насеља Мушицки , Турија је критична од  Ибарског пута, узводно  као и један део Сумеђа, садашњи Цветовац.

У приправности је и предузеће „Колубара грађевинар“. Они су током јучерашњег дана, са колегама из Обреновц интервенисали на мосту који се налази на граници ове две општине, каже директор КГЛ, Мирослав Чантрак.

– Напунили смо око 500 џакова, очекујемо да нам се достави још 1000,  а од механизације за сада су спремни хидраулични багер гусеничар,  два утовативача, камиона по потреби и један вучни воз који би евентуално те машине пребацивао на одрежене локације.

Све мере које се иначе предузимају у оваквим ситуацијама предузете су и у ДЗ Др „Ђорђе Ковачевић“ а тако је и у лазаревачкој ватрогасно – спасилачкој јединици, потврдили су директор дома здравља, Јован Милојевић и Иван Поповић у име ватрогасно спасилачке јединице.

Штаб за ванредне ситуације увео је 24 – часовна дежурства, а грађанима су на располагању следећи бројеви телефона  8123-128 и  8126-500.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *