Скупштинa општине Лајковац донела први ребаланс буџета

Одборници Скупштине општине Лајковац на 30. седници усвојили су Одлуку о ребалансу буџета за 2019. годину, којом општински буџет износи близу 1,42 милијарде динара и за 186 милиона је увећан у односу на првобитну Одлуку о буџету.

Руководилац Одељења за буџет и финансије Татијана Панић образложила је поједине ставке повећања буџета: „У буџет су уграђена средства од ЈП ЕПС Београд огранак РБ ‘Колубара’ Лазаревац по Уговору о суфинансирању изградње дела водоводне мреже у Јабучју у износу од 75 милиона и за пресељење Конака Радића и Конака Брене Михаиловић у износу од 15 милиона динара. Средства по предлогу Споразума о уређењу локација за расељавање грађана из насељеног места Скобаљ од 5,8 милиона евра биће планирана у буџету након потписивања Споразума. У буџет је уграђен пројекат санације и реконструкције водоводне мреже у општини Лајковац за чије је пројектовање из текуће буџетске резерве издвојено 5 милиона динара, док ће радове планиране вредности два милиона евра финансирати Канцеларија за управљање јавним улагањима, а ребалансом су планирана и средства за надзор. Укупни расходи планирани за субвенције су 45,5 милиона динара“.

Ребалансом се средства за реализацију Програма за унапређење услова живота локалне заједнице смањују са 480 на 470 милиона динара, за реализацију Програма коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине повећавају са 193 на 199 милиона, приходи од новчаних казни за саобраћајне прекршаје повећавају се са 7,5 на 12 милиона, итд. Усвојен је и низ пратећих одлука, које се односе на измене и допуне буџетских фондова и програма. Осим ребаланса, Скупштина је усвојила о Одлуку о завршном рачуну буџета општине Лајковац за 2018. годину.

У складу са ребалансом усвојене су измене и допуне Програма пословања са изменама  Програма за коришћење субвенција за јавно комунално предузеће „Градска чистоћа“, које је ребалансом добило 13,5 милиона. За обнову опреме уложиће 28 милиона динара, од чега 7 милиона из сопствених средстава, 500.000 за опремање зелене пијаце, а 875.000 за одржавање Погона за прераду отпадних вода. Изнет је значајан податак податак да је, захваљујући идентификовању кварова и њиховом отклањању, од почетка године смањена набавка воде од ЈПКП „Лазаревац“ за 30 одсто.

После дискусије, Скупштина је усвојила и нови ценовник комуналних услуга који ће важити од 1. јула. Известилац Снежана Тороман је истакла да је ово прво повећање после 2014. године, а у међувремену су цене нафте и нафтиних деривата значајно порасле. Повећање се највише односи на изношење смећа: за физичка лица је повећано са 5 на 6 динара по квадратном метру, а за правна лица са 15 на 18 динара. На предлог заменика председника Општине Ненада Џајевића, из усвојеног ценовника комуналних услуга изузето је повећање за привредне субјекте, док се не одржи састанак руководства Општине и комуналног предузећа са власницима и закупцимаа локала, који су поднели петицију сматрајући да је нова цена превисока.

Председник општине Андрија Живковић је на седници локалног парламента истакао да ће 2019. сигурно бити рекордна година по километрима новог асфалта на подручју лајковачке општине, преко 40 км. Навео је за које путеве и улице ће бити утрошено 370 милиона динара добијено од „Путева Србије“, а прва је деоница кроз центар Јабучја, од Милановића рампе до језера Паљуви, која ће у суботу бити завршена. И Живковић и Предраг Мирковић, руководилац Одељења за комунално-стамбене и грађевинске послове, нагласили су значај замене комплетне водоводне мреже у Лајковцу, која има доста азбестних цеви, у сарадњи са Канцеларијом за јавна улагања.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *