Потписан протокол о изградњи пасареле у Великим Црљенима

Бојан Синђелић, председник градске општине Лазаревац и др Мирољуб Јевтић, в.д. генералног директора „Инфраструктуре железнице Србије“ потписали су данас у просторијама српских железница у Београду Протокол о сарадњи.

Потписивањем овог Протокола створени су услови за изградњу пешачке пасареле у Великим Црљенима, на некатегорисаном путу који се укршта са барском пругом, а за потребе становника општине Лазаревац.

За изградњу пасареле финансијска средства обезбедиће „Инфраструктура железнице Србије“ из неискоришћеног дела руског кредита за модернизацију деонице барске пруге између Ресника и Ваљева. Износ средстава биће накнадно утврђен, након израде пројекта и процене стручних служби „Инфраструктуре железница Србије“, што ће бити регулисано посебним уговором.

Потписивању Протокола присуствовали су државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Поледица, као и генерални директор Саобраћајног института ЦИП Милутин Игњатовић.

– Уз пуну сарадњу са новим руководством „Инфраструктуре железница Србије“, проблем који је постојао пуне три деценије решили смо за свега петнаестак дана. Изградњом пасареле пешацима ћемо омогућити безбедан прелазак преко пруге, а нарочито ћемо ђацима одлазак у школу учинити безбедним. Прелазећи свега триста метара од својих кућа, уместо да обилазе преко три километра, како је било до сада, – рекао је председник градске општине Лазаревац Бојан Синђелић.    

– Изградњом пасареле доприносимо безбедности железничког саобраћаја на барској прузи, али истовремено и помажемо грађанима Лазаревца. Настојањем да у што краћем року решимо овај проблем, потврдили смо и висок степен друштвене одговорности наше компаније, – изјавио је др Мирољуб Јевтић, в.д.генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“.

– Министарстарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре увек ће подржати пројекте који задовољавају потребе грађана и у њиховом су интересу. И у овој ситуацији, Министарство ће пружити пуну помоћ да дугогодишњи проблем на територији општине Лазаревац буде успешно решен, посебно ако се има у виду да се тиме у пуној мери доприноси повећању безбедности у железничком и друмском саобраћају, изјавио је државни секретар у овом Министарству Миодраг Поледица.

Руска компанија „РЖД Интернешнл“ као извођач радова, у сарадњи са већим бројем домаћих компанија, радове на реконструкцији пруге Ресник – Ваљево планира да заврши 14. новембра ове године.

Након тога, приступиће се пројектовању и изградњи, као и другим активностима неопходним за изградњу пасареле у Великим Црљенима, преко барске пруге.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *