Подршка у сарадњи јавног и приватног сектора у Лазаревцу

Меморандум је у име ГО Лазаревац  потписао заменик председника Милоје Живановић који је овом приликом рекао да ће спровођење овог пројекта имати велики значај за градску општину Лазаревац у виду побољшања пословног амбијента.

“Лазаревачка привреда је поприлично моноструктурна, па су овакви пројекти од изузетне важности у правцу побољшања привредног амбијента, како за пословање постојећих предузећа, тако и за привлачење нових инвестиција”, казао је Живановић.

Председник општине Кнић Зоран Ђоровић, истакао је да ће реализација овог пројекта допринети побољшању пословне климе у овој општини. Ђоровић је навео да је општина већ предузимала одређене кораке у правцу побољшања пословног амбијента, али да ће реализацијом овог пројекта бити створени услови за бржи привредни развој у овој општини.

Испред СКГО меморандуме је потписао генерални секретар Ђорђе Станичић који је навео да ће кроз овај пакет подршке и једна и друга општина добити довољно експертског знања од стране СКГО, као и од партнера из Шведске који имају јако пуно искуства у томе.

“Кроз пројекат прво ћемо анлизирати постојеће стање, што је кључ успеха код оваквих пројектних активности”, рекао је Станичић и додао да се види снажна воља код обе општине да се укључе у пуној мери .

„У реализацију овог пакета подршке биће повезани и привредници, поред општине и политике, а верујем да ту има простора и за невладин сектор јер су ту често смештене идеје младих људи који можда не разумеју функционисање управе и целог државног апарата“, казао је Станичић.

Станичић се овом приликом захвалио и надлежном министарству и државном секретару Бојану Стевићу  на подршци коју пружа и навео  да Министарство за државну управу и локалну самоуправу подржава све активности које доприносе побољшању рада локалних самоуправа, а у интересу су целокупног друштва.

Потписивању меморандума као представник Министарства државне управе и локалне самоуправе  присуствовао је државни секретар Бојан Стевић који је представницима општина потписница и СКГО пожелео пуно среће у спровођењу пројектних активности.

Стевић је истакао да министарство пружа пуну подршку сарадњи Сталне конференције градова и општина са локалним самоуправама и позвао локалне самоуправе да максимално искористи капацитете СКГО у циљу реализација пројеката. Државни секретар Стевић је нагласио да је ово пети пројекат који општина Лазаревац реализује у сарадњи СКГО.

Општина Лазаревац и општина Кнић налазе се међу 10 локалних самоуправа у којима ће СКГО спроводити активности у оквиру програма „Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ – Друга фаза“ који се реализује уз подршку Владе Шведске и у партнерству са Шведском асоцијацијом локалних власти и региона. Сврха овог програма је пружање подршке и даља припрема градова и општина у Србији за приступање ЕУ кроз унапређење квалитета услуга, јачање дијалога између кључних актера и ефикасније локалне администрације, а у складу са принципима добре управе и поштовањем родне равноправности и људских права.

Изабраних 10 градова и општина добиће стручну подршку СКГО да у наредних 12 до 36 месеци припреме прву емисију муниципалних обвезница (Књажевац), започну брендирање града (Краљево), реализују јавно-приватно партнерство (Бач и Лозница), унапреде сарадњу јавног и приватног сектора кроз пословне савете (Кнић и Лазаревац), унапреде ситуацију у превенцији и управљању ванредним ситуацијама (Осечина) и унапреде услуге у областима управљања отпадом, отпадним водама и снабдевања водом (Зрењанин, Крушевац и Чајетина).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *