Одборници покренули питање паса луталица

На ову тему говорио је и председник групе грађана Лазаревац – Наша кућа, Милан Ђорђевић, који је такође истакао ово један од проблема које не треба занемарити и којем свакако треба посветити пажњу. Ђорђевић је рекао да је неопходно наћи решење и да се људи суочавају са све чешћим, нимало пријатним ситуацијама када су у питању пси луталице.

Члан Већа ГО Лазаревац Ненеад Бачанац, подсетио је да општина нема надлежност како би се ухвалтила у коштац са овим проблемом, а да надлежност припада београдској Зоохигијени.  

„Проблем је појачан због потписивања уговора са Авенијом АМБ, фирмом која је надлежна за сакупљање паса луталица на територији  ЕПС-а. Шта смо успели да урадимо? Поред предлога измене Статута, који је већ на граду, где би ми  добили ту надлежност, успели смо да натерамо, захваљујући председнику општине, да једном недељно екипа Зоохигијене буде у ГО Лазаревац. Оног тренутка када они покупе псе, у року од двадесетак минута ја имам позив од организоване службе која тражи да се ти пси за 48 сати врате. За случај да се пас за 48 сати не врати вакцинисан и чипован, они имају право да крену у кривичну одговорност“, објаснио је Бачанац.

Он је додао да је једина могућност да се реши проблем у томе да се спусти надлежност.

„Нама је дата читава комунална делатност, осим делатности зоохигијене. То је у изради. Оног тренутка када то добијемо биће добро. Многи причају и о азилу као начину решавања проблема паса луталица. Ми можемо да направимо азил, преузеће га Зоохигијена Београд, напунићемо га за 15 дана и шта онда?  То није решење. Решење је, по речима стручњака, стерилизација и чиповање паса. Од априла ће започети бесплатна стерилизација и чиповање, уз вакцинацију власничких и невласничких паса“, најавио је Бачанац.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *