Живорад Циглић – пустињак у скулптури

Изложба скулптура Живорада Циглића Цигле представљена је у Библиотеци „Димитрије Туцовић“. Необичне и шарене скулптуре имагинарних бића из маште, рађене у различитим материјалима, привукле су пажњу Лазаревчана. Иако су радови аутентични и већ добро познати, никада нису губили на актуелности.

Ову изложбу отворила је библиотекар Милица Матијевић текстом писца Мирослава Јосића Вишњића у коме он наводи: „Циглић је редак међу српским вајарима који хоће и да нас забави изгледом својих модела. Он спаја нашу представу о птици или животињи са митском фигуром и онда се поиграва на начин великих наиваца, великих мајстора, подсећајући нас на доба примитивног, паганског, првог човека“.

О својим делима аутор каже: „Покушавам да створим један нови свет са мојим скулптурама. Различит сам и друкчији. За мене кажу да сам пустињак у скулптури и то је за мене највећа почаст“.

Циглић је рођен 1931. године у Скобаљу код Лајковца, вајарство је учио у Сплиту, а студије завршио у Београду. Аутор је више од педесет споменика, скулптура, рељефа, фигура, композиција и фонтана које су приказиване широм Србије и иностранства.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *