Земља чуда лазаревачке уметнице Анке Стојановић (ВИДЕО)

Уметност је одувек била синоним за земљу чуда, свет маште и потпуно другачију димензију супротну реалности.

Корачање тим светом пуно је изненађења и непредвидивости, као и посебних уметничких доживљаља који су често плод талента необјашњив и самом уметнику.

Анка Стојановић рођена је у Београду 1989. године, а детињство је провела у Вреоцима где је завршила основну школу и направила своје прве сликарске кораке. Средњу Уметничку школу завршила је у Ужицу, а усавршавање свог талента наставила је на Академији Српске православне цркве за уметност и консервацију, на смеру зидног сликарства.

Своју прву самосталну изложбу имала је већ у 7. разреду у галерији „Симонида“ у Лазаревцу.

Током одрастања и личног креативног развоја, ова млада уметница упознала је разне сликарске технике које данас сасвим успешно примењује одушевљавајући љубитеље боја.

Упркос сјајним резултатима на факултету и брилијантним познавањем иконописања, Анка сматра да је достојнија осликавању мурала, па је тако своје умеће посветила улепшавању разних јавних објеката и ентеријера у граду.

Од 2016. године, осликала је 25 приватних и 36 јавних просторија, 14 фасада и 34 излога.

Лични рекорд у осликавању без престанка за сада је 19 сати, а висина и ширина највећег мурала је 8 метара.

Жеља јој је да у свом граду добије простор за осликавање мурала који би симболисао багер и парче њене отаџбине и који би уједно дао печат њеном раду, али и одао почаст свим селима пораженим од стране експропријације.

Анка је за ТВ Пругу открила путоказ за свет сликарства и провела гледаоце кроз њену несвакидашњу земљу чуда.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *