Заједничка изложба слика и цртежа Александра Павлића и Наташе Јанковић

Изложба слика и академских цртежа дугогодишњих пријатеља, колега и уметничких сарадника, Александра Павлића и Наташе Јанковић, има за циљ да прикаже њихово досадашње стваралаштво, студијске радове, али и дела из њиховог најнововијег ликовног опуса.

Александар Павлић рођен је 1992. године у Лазаревцу. Своје ликовно образовање је почео у радионици сликара Зорана Ерића, а иконописачко знање је стекао од протомајстора Владимира Карановића и монахиње Магдалине грачаничке.

Завршио је средњу уметничку школу ,,Техноарт” у Београду – смер конзерватор културних добара, као ученик проф. Сање Стојановић и Мелите Влаховљак. Потом је сликарско усавршавање наставио на Факултету ликовних уметности, такође у Београду, где је 2017. године дипломирао на мастер студијама у класи проф. Гордана Николића на тему ,,Богословље у светлости”.

Поред редовних предавача имао је ту част да се о његовом сликарском дару посебно старао и врсан мајстор, проф. пластичне анатомије Владета Живковић.
Упоредо са световно – сликарским образовањем Александар Павлић је радио и дела везана за црквену тематику, угледајући се на српско – ромејско сликарство наших средњовековних манастира, особито Сопоћана. Од 2014. до 2017. године по благослову Владике шумадијског господина Јована са својим парохијским свештеником Владом Димитријевићем водио је радионицу иконописа при храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу. На основу предавачког рада са својим ученицима саставио је иконописни приручник под називом ,,Лик из вечности”, његово свакако најозбиљније уметничко дело. Тренутно се бави израдом икона и осликавањем православних храмова. До сада је имао две самосталне и више десетина заједничких изложби.

Наташа Јанковић рођена је 1992. године у Београду. Завршила је средњу уметничку школу ,,Техноарт“ у Београду – смер конзерватор културних добара. Своје даље уметничко образовање је наставила на Факултету ликовних уметности у Београду, где је 2016. године дипломирала на мастер студијама у класи проф. Радомира Кнежевића.

Тренутно ради као професор ликовне културе у “Шестој београдској гимназији“. Имала је више заједничких и једну самосталну изложбу ,,Колористички пејзажи“ у просторији Унверзитетске библиотеке ,,Светозар Марковић” у Београду, 2016. године.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *