Сребрни цар у новембру пред публиком на Косову и Метохији

Упркос свим изазовима са којима се позориште током ове године сусрело, Прво приградско позориште ПУЛС Театар Лазаревац у прве јесење дане ушло је са новом, хит представом „Сребрни цар“, са којом ће бити гост и на Фестивалу „Мали Јоаким“ који се у новембру одржава у Грачаници на Косову и Метохији.

Директорка Пулс театра Ивана Недељковић за Праве новине открила колико је публика недостајала позоришту и позориште публици, као и планове за нaредни период.

 2020. била је  и још увек је непредвидива, како сте се снашли у тој целој ситуацији?

-Током ванредног стања успоставили смо онлајн репертоар и тако подсетили публику на наше почетке, с обзиром да смо емитовали представе из периода оснивања театра. Било је и нама узбудљиво то подсећање. Истовремено смо вршили техничку припрему представе „Сребрни цар“ , која је угледала светло дана 5. октобра, коначно.

Посебну пажњу смо обратили на успостављање интерних мера заштите, јер позориште је специфично у сваком смислу. Оно функционише захваљујући публици. Тврдим и поновићу, да се у позоришту нико није заразио, да је опасност на другим местима.

Наставили сте са вашим редовним репертоаром током лета, колико вам је сцена недостајала?

-Током септембра смо на отвореном, у оквиру манифестације „Културно лето“ Центра за културу, играли за најмлађе. И публика, а и извођачи су том приликом тестирали и себе и једни друге. И извели смо закључак: позориште недостаје публици, публика недостаје позоришту. Гледалиште на платоу је било препуно и није могло да прими све заинтересоване, па је тако цела зелена површина била импровиозовано гледалиште за децу и њихове пратиоце. То нас је охрабрило, јер нова представа коју смо почели да радимо 2. марта, управо намењена најмлађима, требало је у октобру да буде спремна за премијерно извођење. Тако се и десило.

Када је реч и стварњу нових представа, у овој години то сигурно није било лако, али ево Сребрни цар наишао је на сјајну реакцију публике.

-Сребрни цар је прича која је коначно заживела и поред премијера у октобру месецу имала још две репризе. А јуче нам је стигао извештај селектора: На овогодишњем „Малом Јоакиму“ који ће бити одржан крајем новембра, на Косову, представа узима учешће. Радујемо се томе. Мислим да ће представа, инспирисана словенском митологијом, на коју често не обраћамо пажњу, унети топлину у срца деце са Косова и Метохије. Домаћин овогодишњег фестивала је НП Приштина, са привременим седиштем у Грачаници.

О сарадњи са другим позориштима?

– Као што и сами знате, готово да нема театра или сцене на којој нисмо играли. У оваквој години, која је за репертоар отишла у неповрат, успели смо и да се поново представимо  публици Стеријиног позорја представом „Нико и ништа“, коју је режирала млада и даровите Ана Поповић, која врло успешно води „Три гроша“ и кроз рад ове трупе афирмише и промовише циркуски театар,  као и театар покрета и плесни театар.

Чекамо успостављање пуног капацитета, како бисмо наше представе „Врапчић“, „Живи су, није смешно“, „Наш преци, једите са нама“, могли да вратимо на нашу сцену, сцене у Крагујевцу, Вршцу, Новом Пазару…доста споро се ствари померају у корист театара. Но, ми радимо.

Пре два дана одиграна је „Лавина“ на сцени наших коородуцената, Регионалног позоришта Нови Пазар. Публика је била одушевљена. Чека нас и извођење Лавине 1. новембра у Врању, на 56. Фестивалу „Јоаким Вујић“…Корона вирус је учинила да наша  „Алиса“ не одпутује у Јапан, „Постквартет“ у Јерусалим…али, мишљења сам да заправо све дође у право време и са правим разлогом.

Да ли је било промена у ансамблу позоришта?

– Ансамбл остаје исти. Понекад, у складу са могућностима ангажујемо неко ново лице. У гостима нам је била Јелена Ђорђевић из Ниша, једини магистар луткарства у Србији. Она је наша сарадница на пољу лутка- сцене за Сребрном цару, а и у будуће. Милица Стефановић, млада и даровита глумица, коју гледате и на малим екранима, биће у наредном периоду чешће са лазаревачком публиком.. па, зар вам је наш стални ансамбл досадио? Шалим се, наравно.

Даљи планови?

– Што се тиче планова- имамо их, али ја бих пажљиво о плановима, јер ситуација је и даље веома озбиљна. Али ево, како бих вам заголицала машту рећи ћу да је у току припрема представе „Рехниц“, Елфриде Јелинек, коју режира наш кућни редитељ Стеван Бодрожа, а Пулс театар  за партнере на реализацији овог комада има Културни центар Београда и Институт за уметничку игру.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *