Слава лајковачке библиотеке

Тим поводом, домаћин је након традиционалног резања славског колача, уприличио и изложбу под називом “Стара и ретка књига”, на којој су сви заинтересовани грађани, у периоду од 24. до 27. маја, могли да виде неке од 48 старих и ретких књига из цркве у Степању, чију је заштиту и конзервацију, пре неколико година, урадила Народна библиотека Србије. Изложбу је отворио архијерејски намесник тамнавски прота Митар Миловановић.

“Имам велику част и задовољство да отворим изложбу ових старих, богослужбених књига. О овим књигама се стара степањска црква на челу са старешином цркве, оцем Зораном Марковићем и користим прилику да му одам признање за ту бригу и старање о овим књигама. Овде можемо видети књиге старе чак три века и управо трајање ових књига сведочи да смо ми народ књиге и народ који је одувек волео културу, уметност и књигу”, истакао је, овом приликом, прота Митар Миловановић.

Отварању ове изложбе књига, које датирају из XVII, XVIII и XIX века, присуствовало је и свештенство лајковачке цркве, наш познати књижевник Радован Бели Марковић, као и представници локалне самоуправе, заменик председника општине Ненад Џајевић и начелница општинске управе Љубица Новаковић. Директорка Градске библиотеке Лајковац Биљана Богдановић, овом приликом је истакла да је пројекат заштите 48 старих књига започела Споменка Миливојевић, а завршила га Снежана Бугарчић, и додала да ће у наредном периоду бити рађено на томе да се заштити и преосталих стотинак старих књига, које се налазе у порти цркве у Степању.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *