Путујућа изложба Густава Климта

Документарна путујућа изложба „Густав Климт – претеча модерне“ представљена је Лазаревчанима у Библиотеци „Димитрије Туцовић“.

Изложба је настала поводом 150 година рођења сликара Густава Климта која је била 2012. године, а ове године обележава се столеће од његове смрти.

Изложби је претходио јавни час цртања инспирисан Климтом на коме су учествовали ученици Атељеа „Сезан“, предвођени академским сликаром Владимиром Петровићем који је отворио изложбу. Библиотекарка Милица Матијевић је рекла: „Библиотека ‘Димитрије Туцовић’ има широку мрежу сарадника. Од ове године наш нови сарадник је Аустријски културни форум и изложба ‘Густав Климт – претеча модерне’ је практично прва образовна изложба којом Аустријски културни форум гостује у нашој библиотеци“.

Познати аустријски симболистички сликар Густав Климт, један од оснивача Бечке сецесије, често се ослањао на грчке митове, а најпознатије су његова дела у којима доминира златна боја.

Изложба се састоји од петнаест панела који кроз текст и репродукцију уметничких дела и фотографија прате кључне фазе Климтовог живота и стваралаштва. За посетиоце ће бити отворена три недеље.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *