Промовисана књига „Љубав из маште“ Добривоја Гајића

Ратни вихори, породичне трагедије и здравствени проблеми мотивисали су песника Добривоја Гајића да први пут, одласком у пензију, почне озбиљније да пише. Гајић је рођен 1945. године недалеко од Вучитрна на Косову, а 1981. долази у Лазаревац, када почиње његово интересовање за поезију. Како сам каже, песме су настале из љубави, јер оне стварају задовољство и срећу, а живот чине племенитијим и лепшим.

„Не дај ми да одем“, „На обали мора“, „Шумска идила“, „Угљешин сан“ неке су од песама из збирке „Љубав из маште“ која је промовисана пред пуном салом Библиотеке „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу. Представљене су нове песме разврстане у три циклуса: „У сусрет љубави“, „Шарене мисли“ и „Родољубље“.

 „Добривоје Гајић почео је да пише онда када га је живот озбиљно потресао. Први потрес било је његово напуштање завичаја, други су били ратови кроз које је прошао као резервни официр, а највећи ударац била је смрт његове супруге Мице, што је било окидач да утеху нађе у поезији. И у овој књизи, као и у претходним, покрива неколико тема. У првом делу књиге пише о љубави, у другом делу пише о мислима и рефлексијама, а у трећем о родољубљу“, истакао је историчар Ратко Вукелић.

Збирка песама „Љубав из маште“ Гајићева је седма књига, а на промоцији говорили су председник лазаревачког Књижевног клуба „Димитрије Туцовић“ Душан Ђокић, заменик председника Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању УСКОР Бранко Станковић и историчар Ратко Вукелић. Стихове су говорили песник Милован Иванковић и глумац Зоран Белошевић, а у оквиру музичког програма наступили су Душица Николић и Бојан Васић.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *