Промоција дела „Мала, величанствена Србија“

Промоција књиге „Мала, величанствена Србија“, аутора Драгана Бисенића, познатог новинара, публицисте и дипломате, одржана је у Библиотеци „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу.

Ово дело, које су представили библиотекарка Милица Матијевић и новинар Милорад Ђоковић, посвећено је Томасу Липтону, мултимилионеру, највећем британском произвођачу и извознику чаја који је 15. јануара 1915. године испловио јахтом „Ерин“ и допремио медицинску помоћ српском народу. Јахта је пристигла 13. фебруара у Солун и драгоцена помоћ прослеђена је возом до Србије у којој је харала епидемија тифуса.

Томас Липтон, пореклом Ирац, знаменита личност свога времена, исказао је невиђено доброчинство према српском народу пружајући му помоћ у Београду, Ваљеву, Крагујевцу, Нишу и Врњачкој бањи. Поред санитетског материјала и лекова у Србију је допремио 15 мобилних болница и осам санитетских аутомобила са тридесет медицинских радника.

„Посета Липтона била је важна, јер је поред хуманитарне помоћи, са собом повео и неколико новинара из тада најважнијих и највећих светских медија. Извештавање тих новинара из Србије допринело је преокрету у светском јавном мњењу и јачању позиције наше земље која до тада није била широко позната. Та посета представља прекретничку тачку у односу савезника према Србији“, објашњава Бисенић.

Аутор књиге је нагласио да је Липтон уживао велики углед међу српским народом, као и да га је српска влада одликовала Орденом Светог Саве, док је у Нишу проглашен за почасног грађанина.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *