Представа „Колевка бајке за времена“ вечерас у 20 часова

У организацији Првог приградског позоришта – Пулс тетара, а у оквиру манифестације „Дани Колубарске битке“ вечерас у 20 часова биће изведена представа „Колевка бајке за времена“, позоришта Пан театар Београд и у режији Александре Ђурић.

Наслов представе је узет из стиха песме „Плава гробница“, писца Милутина Бојића. Песник скрхан преласком преко Албаније, написао је песму која је до данас најуверљивије сведочанство о трагедији српске младости, а у представи се говоре делови ове божанствене песме.

Представа „Колевка бајке за времена“ говори о херојским судбинама троје младих људи, о деци која су се нашла у вртлогу ратних збивања. Прича представе обухвата период од почетка Првог светског рата до доласка на Крф, a радња почиње 1990. године, када прадеда Милан слави рођендан са својом породицом. Док прослава још траје, он се повлачи у свој кутак на тавану, препун успомена. Придружује му се и праунук Марко, са којим прадеда Милан има однос пун поверења и разумевања. Прадеда Милан, сетан и емотиван почиње да чита свој дневник, којег је годинама писао. Присећа се најбољег друга кога је упознао током збега преко албанских планина.

Прича прати једну малу породицу, дечака Видоја, његову сестру Љубицу и мајку Косану. Живели су у селу надомак Шапца у скромној, али срећној породици, док рат није срушио све. Видоје и Милан се срећу у хладним планинама и деле тренутке који ће обележити Миланов живот. Сестра Љубица касније креће у збег и сво троје ће доћи до острва Видо…

Представа је едукативног карактера и предвиђена је за узраст деце старијих разреда основне школе, средњошколце и одраслу публику.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *