Почела манифестација „Улични уметник“

Манифестација „Улични уметник“ у организацији Туристичке организације ГО Лазаревац, а под покровитељством Секретаријата за привреду града Београда, отпочела је данас на платоу испред Рударске чесме.

У наредних неколико дана представиће се бројни сликари, вајари, креатори, писци и етно домаћице који ће Лазаревчанима показати своје таленте и умећа. Први од уметника који је изложио своје радове био је скулптор Милисав Стојановић, припадник лековачке школе наиве, који се 53 године бави овом уметношћу, а 50 година излаже.

Стојановић је истакао да је још као дете почео да шара штапове, а након што је погледао изложбу познатог скулптора Богосава Живковића у школском дворишту, схватио је да би и он сличне скулптуре умео да направи. Током протеклих пет деценија радове је представљао публици широм света.

Градитељ и рестауратор виолина Војислав Бановић, који је ових хобијем почео да се бави када је отишао у пензију, такође је излагао на манифестацији „Улични уметник“. Бановић је пре виолина израђивао гусле, иконе и слике српских ратника у дуборезу. „Бавио сам се музиком раније, када сам свирао хармонику. Гледао сам виолинисте како свирају и како се не замарају, јер је виолина лак инструмент, за разлику од хармонике. Тада сам помислио да бих ја то могао да направим, осмелио сам се, али сам тек пре три године почео са реализацијом те идеје“, рекао је Бановић.

Манифестација „Улични уметник“ трајаће до 28. јуна.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *