Отворена изложба „Сећање на Вреоце којих више нема“

Ликовни приказ кућа Бориса Антонијевића, Влајкана Маринковића, Даринке Госпавић, Бранислава Иванковића и осталих наших суграђана део су изложбе „Сећање на Вреоце којих више нема“, ауторке Ирене Палечек Радмановић из Београда, дипломираног сликара, професора ликовне културе и илустратора.

Носталгична прича о старим кућама забележена је преко фотографија које су ауторки послужиле као инспирација. „У протеклих годину дана имала сам изложбу посвећену старим кућама Шумадије, а потом је уследила повезеност са библиотеком у Лазаревцу. Прича о Вреоцима и о ономе што је остало као историјски фрагмент овог простора била је природни наставак мог уметничког доживљаја и израза“, рекла је Палечек Радмановић и додала да претходна изложба, заједно са овом, представља једну целину.

Изложбу у Библиотеци „Димитрије Туцовић“, поред директорке Јасмине Иванковић, отворио је и председник општине Лазаревац Бојан Синђелић. „Вреоци су, на жалост, поделили судбину других села који су напредовањем рударских радова ЕПС-а изгубила свој идентитет. Изложба покушава да сачува од заборава нешто што се зове дом“, рекао је Синђелић.

На свечаном отварању изложбе присуствовао је и глумац лазаревачког Првог приградског позоришта „Пулс театар“ Лазар Максић који је прочитао одломак из приповетке о Вреоцима писца Мирка С. Марковића.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *