Отворена изложба „Ђенерал Крста Смиљанић“

Изложба „Ђенерал Крста Смиљанић“, ауторке Снежане Ђенић, директорке библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ из Чајетине, представљена је пред лазаревачком публиком у Библиотеци „Димитрије Туцовић“.

Армијски ђенерал Крста Смиљанић спада у ред знаменитих Срба 20. века и ред елитних војних стратега, заслужних за велико дело ослобођења свих југословенских народа. „Изложба се састоји од близу 80 експоната који нису сви у Лазаревцу постављени, фотографија и докумената који прате животни и ратни пут ђенерала Смиљанића, од његовог рођења 1868. године, па све до његове смрти 1944. године. Високе полажаје у војној хијерархији постигао је искључиво својим радом, залагањем, часном службом свом народу и отаџбини. Наиме, био је официр одронанс краљу Милану и краљу Александру Обреновићу. Блиско је сарађивао и са краљем Александом Карађорђевићем током читаве његове владавиме и од свих је добио највећа одликовања“, објашњава ауторка и истиче да Смиљанић никада није био династички официр.

Изложбу „Ђенерал Крста Смиљанић“ заједно са ауторком отворила је Јасмина Иванковић, директорка Библиотеке „Димитрије Туцовић“, а она ће моћи да се погледа до 17. децембра.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *