ОТВОРЕНА jЗЛОЖБА БОГОСЛУЖБЕНjХ КЊjГА

jзложба богослужбених књига храмова свих парохиjа коjе се налазе на териториjи општине Лазаревац из 18. и 19. века, отворена jе у понедељак 22. септембра у лазаревачкоj Модерноj галериjи.  jзложба jе део програмских активности у оквиру обележавања манифестациjе „Дани европске баштине“, а реализована jе у сарадњи са Црквеном општином Лазаревац.

На изложби jе бити приказано шеснаест штампаних богослужбених књига из периода 18. и 19. века, коjе се данас чуваjу у храмовима СПЦ у Лазаревцу, Вреоцима, Шопићу и Чибутковици.

Броjним посетиоцима, о изложби, односно књигама говорио jе отац Марко Митић, обjашњаваjући значаj књиге као медиjа, и њеног утицаjа на формирање идентитета онога коме jе представљен њен садржаj.

„Како jе служба Цркве пре свега да се стара о спасењу и очувању идентитета људи као народа Божиjег, итекако jе била заинтересована за књигу као медиjи“, рекао jе он између осталог у свом говору наглашаваjући да су изложене књиге писане у време ропства српског народа, а већина књига jе штампана у православноj Русиjи.

Предтављена изложба има и историографску димензиjу, jер су изложене и књиге штамапане након периода ропства, као продукт прве српске штампариjе.

Отварању изложбе присуствовало jе и лазаревачко свештенство, као и jедан броj ученика лазаревчакиких школа.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *