Ноћ музеја у Модерној галерији

Овогодишња Ноћ музеја биће одржана 18. маја широм земље, а посетиоци ће у периоду од 16.00 до 24.00 сата моћи да уживају у бројним садржајима који се на оригиналне, занимљиве и интерактивне начине баве слободама и освајањем истих.

Под темом Слобода најузбудљивија музејска авантура и ове године помериће границе и својим посетиоцима понудити мајско дружење за памћење.

Модерна галерија Центра за културу Лазаревац и ове године организоваће бесплатан програм за све љубитеље уметности у Лазаревцу.

Увод у слободу креативности представљаће дечји ликовни атеље на отвореном “Буди и ти уметник – слободни у игри и стварању“ од 17.00 часова на платоу испред Модерне галерије (у случају лошег времена програм ће се реализовати у Модерној галерији). Радионица је намењена свим малишанима до 15 година.

Централни програм овогодишње Ноћи музеја у Модерној галерији најављен је за 20.00 часова отварањем изложбе “Дизајн из доба Југе – лична сећања“, ауторке Јулије Башић, Арт дистрикт из Пожаревца за све југоносталгичаре.

Поставка представља ауторску изложбу и истраживање историје дизајна на југословенском културном простору, која тежи да реинтерпретира главне постулате дизајна у времену социјализма и индустријског препорода, стварања потрошачког друштва и духа колективизма од 1950-1980. година, са намером да укаже на успешне примере доброг дизајна и осветли њихове ауторе. Изложба је подељена у неколико сегмената: Дизајнери, Киоск К-67, Логотипи, Супермаркет, Велесајам, Туризам, Детињство, Домаћинство, Култура, Мода, Уради сам, Техника и Уређење дома, а сви предмети пропраћени су личним сећањима њихових власника.

Већ традиоционално ове вечери од 22.00 часова у сарадњи са Европским фестивалом анимираног филма Балканима посетиоци ће бити у прилици да погледају избор  најбољих анимираних филмова са „Балканиме 2018“.

Званично 6. октобра (а незванично 8. октобра) 2018. је доделом награда за најбоље анимиране филмове са читавог европског континента, затворен 15. по реду, Европски фестивал анимираног филма Балканима. Поред Дома културе “Студентски град”, који је оснивач и организатор фестивала, пратећи програми су били одржани и у просторима Југословенске кинотеке као и Дечјем културном центру у Београду. Преко 150 краткометражних анимираних остварења било је на програму у току фестивала а верна публика је и ове године показала огромну заинтересованост и жељу за новим анимираним акробацијама и обртима. По први пут је додељена награда за најбољи домаћи филм, која је припала Милошу Томићу за филм “Музичке трауме” у конкуренцији 7 филмова. У сарадњи са МЕДИА Деском Србије, такође по први пут, одржан је дводневни едукативни тренинг за младе аниматоре са инсотраним продуцентима. Преко 30 гостију из иностранства, домаћи аутори и љубитељи анимације, као и читав тим фестивала јоше једном су имали прилику да покажу све истинске вредности покретне цртане слике али и да уживају у незаборавном дружењу и размени искустава.

На програму ће бити приказано 11 филмова који су освојили награде. Дужина програма: 87 минута.

И то није све. Током целе вечери посетиоци ће моћи да уживају у ремек делима српске модерне и савремене уметности, Легату Лепосаве Лепе Перовић и колекцији “Савременици”, али и радовима наивних уметника заступљених у колекцији наивне уметности.

Уз све ово певушиће се и уживати у највећих хитовима поп и рок музике старе Југославије „Музици из доба Југе“, музичком џу бокс времеплову.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *