„Мали Јоаким“ отворен представом „Страхиња“

Дванаести Фестивал професионалних позоришта за децу и младе „Мали Јоаким“ званично је отворен представом „Страхиња“ лазаревачког позоришта „Пулс театар“, које је и домаћин овогодишњег фестивала.

Директорка фестивала и глумица Ивана Недељковић је истакла да су представе прилагођене за школски, али и вртићки узраст, као и да јој је драго што ће деца из целе општине имати прилику да присуствују програмима. Отварању је присуствовао и Миодраг Динуловић, председник Заједнице професионалних позоришта Србије и директор Краљевачког позоришта који је подсетио да је „Мали Јоаким“ настао из фестивала „Јоаким Вујић“. „То што је он ‘мали’ не треба да вас заведе да помислите да је нешто мање значајан, већ се у тој његовој маленкости крије његова јачина, зато што он постоји због оних који расту, који ће бити будућност наше земље, као и због публике која треба да гледа велике представе“, рекао је Динуловић.

Фестивал је основан одлуком Председништва Заједнице професионалних позоришта Србије 2015. године, са циљем унапређивања и афирмације професионалног драмског стваралаштва намењеног деци и младима.

Стручни жири доделиће 11 награда – за најбољу представу у целини, режију, сценографију, костимографију, глумачко остварење, драмски текст, ауторску музику и специјалну награду. Своју оцену даће и референтна група коју чине најмлаћи гледаоци фестивала. Све представе моћи ће да се погледају до 8. новембра у Центру за културу у Лазаревцу.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *