Лазаревачка библиотека обележила Дан Ћирила и Методија

Дан словенске писмености и културе обележен је данас у библиотеци Димитрије Туцовић у Лазаревцу.

Данас је Дан словенских просветитеља Ћирила и Методија, Грка из Солуна, оснивача словенске књижевности и твораца првог словенског писма – глагољице.

Добрила Ашкрабић и  Нада Марковић заједно са ученицима 4. и 7. Разреда ОШ „Војислав Вока Савић“ и библиотечком радионицом, током прошлонедељне радионице приредиле су у холу библиотеке изложбу радова.

На изложби која траје само данас, приказана су ћирилична слова везена на свили и сликана на стаклу.

Ширење писмености код Срба тесно је повезано са ширењем хришћанства. Све је почело 862. године, на захтев великоморавског кнеза Растислава, који је од византијског цара Михаила тражио учитеље који ће да проповедају на народном језику. Идеални за тај посао били су учени философ Константин и његов брат, игумaн Методије, родом из Солуна, у чијој је околини живело мноштво Словена. Браћа су знала њихов језик. Званично, Словени до тада нису имали писмо, па су Солунска браћа саставила азбуку (глагољицу), помоћу које су превела јеванђеља на словенски језик. Са тим преводима кренули су у моравскопанонску мисију – просветитељско дело међу словенским народима.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *